Bissegem krijgt strand, groene long en fietssnelweg

Stadsvernieuwingsproject Konnector, met ook sportpark Wembley, tegen 2025 voltooid

Bissegem Plage als nieuwe groene ruimte voor Bissegem aan de Leie.
Henk Deleu Bissegem Plage als nieuwe groene ruimte voor Bissegem aan de Leie.
De woonkwaliteit staat al jaren onder druk in het dichtbebouwde Bissegem en omgeving. Het project Konnector moet de leefbaarheid verhogen. De plannen zijn indrukwekkend met een strand aan de Leie, een groene fietssnelweg en de uitbreiding van sportcentrum Wembley tot een sportpark. “Konnector is vernieuwend en gedurfd”, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). “Het brengt de betonstop in de praktijk door voor meer groen en open ruimte te kiezen.”

Somers bezocht zaterdagochtend Bissegem. De minister maakt een subsidie van 2,147 miljoen euro vrij voor Konnector, dat 14 miljoen euro zal kosten. Het stadsvernieuwingsproject omvat heel wat boeiende luiken. We brengen een overzicht van de meest opvallende.

Vlaams minister Bart Somers kreeg zaterdagochtend een rondleiding in stadsgroen Ghellinck.
Henk Deleu Vlaams minister Bart Somers kreeg zaterdagochtend een rondleiding in stadsgroen Ghellinck.

Bissegem Plage

Bissegem krijgt een strand in de Vrije Aardstraat. “Er komt een bufferbekken voor de heraanleg van de Driekerkenstraat in 2021”, zegt schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens (Team Burgemeester). Zo krijgt Bissegem Plage vorm: een gezellige groene plek aan de Leie waar mensen elkaar ontmoeten en kinderen spelen.

Fietssnelweg

Het traject van de vroeger geplande gewestweg N328 tussen sportcentrum Wembley en Waterven nabij de ring rond Kortrijk wordt een groen gebied met een speelzone. Het zal wijken dichter bij elkaar brengen. Er komt ook een fietssnelweg op dat traject. “Meer nog: Konnector telt vier kilometer aan nieuwe fietspaden om het centrum van Bissegem, stadsgroen Ghellinck, sportcentrum Wembley en het centrum van Kortrijk in enkele minuten met elkaar te verbinden”, weet schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a).

De N328 wordt naast een fietsroute ook een groene ruimte die wijken verbindt.
Henk Deleu De N328 wordt naast een fietsroute ook een groene ruimte die wijken verbindt.

Wembley breidt uit

Sportcentrum Wembley in de Moorseelsestraat in Kortrijk breidt uit van acht naar dertien hectare en wordt een sportpark waar onnodige verhardingen verdwijnen en waar ruimte is voor sport-, speel- en bewegingstoestellen, fietspaden en extra groen. Bewoners kunnen er naar hartenlust sporten, ontspannen en elkaar ontmoeten. Er is ook ruimte voor nieuwe sportfaciliteiten, zoals een nieuwe atletiekpiste met acht banen en een extra voetbalveld ten noorden van de Leynvaalsstraat.

Wembley als sportpark met ruimte voor ontmoeting, spelen en sporten.
Henk Deleu Wembley als sportpark met ruimte voor ontmoeting, spelen en sporten.

Avontuurlijk spelen

De inrichting van Stadsgroen Ghellinck in Bissegem als nieuwe groene long van twaalf hectare is al bezig. Het plan omvat natuurontwikkeling, avontuurlijk spelen en moestuinen. “Je had hier vroeger burgerplatform Bissegem Buitenspel. Ondertussen heeft dat een andere naam: Bouwen aan een Beter Bissegem. Dat is een duidelijk signaal”, meent gebiedswerker Tim Hautekeete.

Bib en academie

Konnector bestrijkt zestig voetbalvelden. De nieuwe groenstructuur van 4,4 kilometer verbindt en versterkt Wembley, Ghellinck en het centrum als belangrijke stedelijke plekken. Daar zijn trouwens nog meer projecten gepland, zoals de heraanleg van de Overzetweg in Marke, de Driekerkenstraat in Bissegem en de bouw van een nieuwe brug over de Leie tussen beide straten. Zo krijg je een nieuw veilig fietspad van 1,5 kilometer. De Sint-Audomaruskerk wordt omgebouwd tot een centraal punt met onder andere een bib, academie, ruimte voor verenigingen en sociale dienstverlening. Het oud-gemeentehuis wordt gesloopt om een groene doorsteek te creëren tussen Bissegemplaats en OC Troubadour. Er worden ook groene ruimtes toegankelijk gemaakt aan de Vlienderkouter en de Neerbeekvallei. Het stadsvernieuwingsproject moet tegen 2025 voltooid zijn. “We voeren uit wat we beloven”, benadrukt Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester).

Vlaams minister Bart Somers bracht zaterdagochtend een bezoek aan stadsgroen Ghellinck en hoeve Armengoed.
Henk Deleu Vlaams minister Bart Somers bracht zaterdagochtend een bezoek aan stadsgroen Ghellinck en hoeve Armengoed.
De interesse voor de komst van minister Somers was groot.
Henk Deleu De interesse voor de komst van minister Somers was groot.
De beschermde hoeve Armengoed.
Henk Deleu De beschermde hoeve Armengoed.
De inrichting van stadsgroen Ghellinck krijgt vorm, fietsverbinding inbegrepen. De politici testten die zaterdag al even uit met vooraan schepen Axel Weydts, minister Bart Somers, burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen Wout Maddens.
Henk Deleu De inrichting van stadsgroen Ghellinck krijgt vorm, fietsverbinding inbegrepen. De politici testten die zaterdag al even uit met vooraan schepen Axel Weydts, minister Bart Somers, burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen Wout Maddens.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.