Bewoners strijden voor groene long

TINEKESWIJK MISNOEGD OVER PLANNEN VOOR NIEUWE VERKAVELING

De bewoners van de Tinekeswijk willen dat hun groene zone niet verkaveld wordt.
Foto Johan Anckaert De bewoners van de Tinekeswijk willen dat hun groene zone niet verkaveld wordt.
De bewoners van de Tinekeswijk in Heule zijn boos omdat een projectontwikkelaar een groene long wil verkavelen. Het stadsbestuur reageert verrast op die plannen. Er is een openbaar onderzoek geopend.

De bewoners van de Tinekeswijk verslikten zich in hun koffie, toen ze een aangetekend schrijven van landmeterexperts Luc & Barbara Callens lazen.


Daarin wordt een verkavelingswijziging gemeld. Ontwikkelaar Imroder uit Sint-Martens-Latem wil een groenzone omvormen tot 28 bouwpercelen. Die groene long bevindt zich aan de René Declercqlaan. Bewoners hielden donderdagavond massaal een actie in het park om hun ongenoegen te uiten.


Als de verkavelingswijziging in orde komt, verdwijnt driekwart van het park.

Buurtfeest

"De bouwwoede in Heule loopt de spuigaten uit", zegt Jean-Pierre Parmentier. "We aanvaarden niet dat onze wijk wordt volgebouwd. Straks heeft niemand hier nog ademruimte. Deze groene long is net een troef voor onze wijk. Kinderen spelen hier, terwijl bewoners er wandelen of hun hond uitlaten. Vorig jaar werd hier ook voor het eerst een succesvol buurtfeest georganiseerd. Het wordt straks voor de tweede keer georganiseerd in augustus."


De bewoners pikken het niet dat de verkavelingswijziging zonder enig overleg aangekondigd wordt. "Toen ik jaren geleden mijn woning in de wijk bouwde, vertelde de notaris me dat de grond iets duurder was door de nabijgelegen groene long", zegt een bewoner. "Begrijpelijk, want zo'n park vormt een meerwaarde natuurlijk. En nu zou die groene long zomaar verdwijnen? Dat snapt hier echt niemand."


De bewoners voeren de druk op. "We bundelen alle opmerkingen en bezwaren in een brief en bezorgen die aan het stadsbestuur", zegt oppositiegemeenteraadslid Pieter Soens (CD&V). "We zijn niet tegen inbreiding, maar op deze manier kan het niet. Zo knijp je een wijk gewoon dood."

Ongepast

Schepenen Wout Maddens (Open Vld) en Bert Herrewyn (sp.a) begrijpen de onrust.


"Er komt een openbaar onderzoek waarbinnen bezwaren indienen kan. We zeggen nu al formeel dat er volgens de huidige verkavelingsvoorschriften géén bebouwing kan in die groenzone. Er is geen enkele reden om die voorschriften te wijzigen. We vinden het schrijven van Imroder aan de bewoners dan ook ongepast en waren hier niet van op de hoogte. Er is nog niet eens een officiële aanvraag tot verkavelingswijziging ingediend bij onze stadsdiensten. Imroder is eigenaar van de bewuste gronden", aldus de schepenen.


Bij projectontwikkelaar Imroder zelf gaf gisteren niemand thuis.