Betere opvolging hartfalen dankzij huisartsen, ziekenhuizen en thuiszorgsector

Zes huisartsenkringen, zes ziekenhuizen en zeven thuiszorgorganisaties uit het zuiden van onze provincie, slaan de handen in elkaar om patiënten met hartfalen beter op te volgen.

"Hartfalen slorpt drie procent van het gezondheidszorgbudget op", zegt David Derthoo, cardioloog in AZ Groeninge. "Meer dan de helft van die kosten worden betaald voor hospitalisatie van de patiënt. De helft van de patiënten die met de diagnose 'hartfalen' geconfronteerd worden, overlijdt binnen de vijf jaar. Nochtans kan een betere opvolging beide cijfers naar beneden halen: de levensduur van patiënten met hartproblemen kan verlengd worden als ze beter opgevolgd zouden worden. En een betere opvolging zorgt ervoor dat het minder snel tot een ziekenhuisopname komt." De drie partners slaan nu de handen in elkaar om die betere opvolging te garanderen. Er worden vier boekjes uitgebracht. Een boekje met richtlijnen voor de huisarts en praktische tips over medicijnen.


De patiënt krijgt een informatiebrochure. Daarin vindt hij nuttige informatie, zoals welke symptomen alarmerend zijn en wat hij zelf kan ondernemen om een nieuw hartfalen te vermijden. Anderzijds krijgt de patiënt ook een dagboek, waarin hij bloeddruk en gewicht kan bijhouden, kan noteren hoe hij zich voelt. Bij een doktersbezoek kan de dokter zijn bevindingen noteren. Tot slot krijgt ook de thuiszorgsector een informatiebrochure. "En dat is essentieel", zegt Ann Vermeire van Thuiszorg. "Niets is zo frustrerend voor een patiënt als andere antwoorden krijgen van de thuisverpleegster dan in het ziekenhuis." (JME)