Beste frieten eet je in 'De Blauwe Frituur'

ONLINE CULINAIRE GIDS ROEPT ZAAK UIT TOT BESTE VAN VLAANDEREN

Lawrence Mellebeek, zijn vriendin Ulrike en haar papa Kris Vanhaerents baten samen de frituur uit.
Foto Henk Deleu Lawrence Mellebeek, zijn vriendin Ulrike en haar papa Kris Vanhaerents baten samen de frituur uit.
Marketeer Tae-Yoon Michielsens (27) uit Wijnegem schuimt Vlaanderen af voor de eerste website die frietkoten recenseert: www.frietfromdesire.be. Die nieuwe online culinaire gids moet uitgroeien tot de 'Gault&Millau' van de frietkoten. 'De Blauwe Frituur' staat voorlopig op de eerste plaats. "We zijn euforisch", klinkt het in de Kortrijkse zaak.

De Blauwe Frituur aan de Doorniksesteenweg scoort 18,5 op 20. "Mijn puntzak was met bijna perfect gebakken en smaakvolle frietjes gevuld", zegt Tae-Yoon, die er op 22 december anoniem kwam proeven. "Ik kies zélf mijn bintjes bij groothandel Fritco in Zwevezele, ik wil alleen maar de beste", zegt zaakvoerder Kris Vanhaerents (52), die een sterk team vormt met dochter Ulrike (22), haar vriend Lawrence Mellebeek (23) en medewerkster Kameta Bagajeva (38). "We bakken in oude gietijzeren ketels, beter heb je niet. We vervangen bovendien drie keer per week het vet. Dat is duur, maar als je een goede frituur wilt, moet dat. We verkopen ook bicky burgers. Die zijn top, omdat we de broodjes even onder de grill leggen, zodat ze licht krokant zijn. We serveren ze met saus aan beide kanten van de burger en met veel gedroogde ajuintjes. Andere toppers zijn onze huisbereide tartaar, ons stoofvlees, dat zelfs al in het Eén-kookprogramma 'Dagelijkse Kost' van Jeroen Meus kwam, onze slaatjes met veertien verschillende groentjes en onze balletjes in tomatensaus. Die zijn gemaakt op grootmoeders wijze, want mijn 87-jarige ma Diane Couvreur draait nog wekelijks negen kilogram gehaktballetjes met de hand. Ook onze spaghetti 'de blauwe pasta' is populair. Hoeveel frietjes we bakken? Op een topavond, zoals op vrijdag, kan dat al snel tot 140 kilogram zijn. We krijgen hier heel wat bekend volk over de vloer, zoals kunstenaar Arne Quinze en Bert Libeert, drummer van elektropopband Goose. De erkenning is een motivatie om hard te blijven werken, want het loont duidelijk", aldus Vanhaerents. Dé nieuwe favoriet van de klanten is het blauwtje. Dat is een friet, met een huisbereide boulette in stukjes, brochettekruiden, gedroogde ajuintjes, stoofvleessaus en huisbereide tartaar, voor slechts 6,70 euro. De Blauwe Frituur deelt de eerste plaats met De Bosrand in Sint-Michiels bij Brugge.