Besmettelijke longtuberculose vastgesteld in Kortrijk: alle bewoners en personeel van opvanghuis Piramide CAW moeten getest worden

Een foto van longen die met tuberculose besmet zijn.
ap Een foto van longen die met tuberculose besmet zijn.
Een bewoner van Piramide CAW heeft besmettelijke longtuberculose. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt. CAW vangt in de Aalbeeksesteenweg 7 in Kortrijk tijdelijk mannen en vrouwen in allerlei noodsituaties op. Om verdere verspreiding tegen te gaan, worden alle andere bewoners en personeelsleden van CAW nu ook op tuberculose getest.

Er zijn al enkele dagen geruchten over een geval van tuberculose bij CAW in de Aalbeeksesteenweg 7. Het pand bevindt zich vlak bij supermarkt Colruyt. De mensen van Piramide CAW hebben de plicht om te zwijgen in het kader van hun beroepsgeheim. Bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid willen ze wel de nodige uitleg geven. “Er is inderdaad tuberculose bij een persoon vastgesteld. Meer details over die persoon mag ik niet geven”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Tuberculinehuidtest

Wel zeker is dat de persoon in kwestie erg ziek is. “Want het gaat bij die persoon over longtuberculose”, vervolgt Joris Moonens. Longtuberculose is besmettelijk. De bacteriën zitten in het slijm dat wordt opgehoest. Als bij het hoesten de mond niet is afgedekt, verspreiden zich kleine vochtdruppeltjes die anderen kunnen inademen. “Alle bewoners en de personeelsleden van CAW zullen nu getest worden”, zegt Joris Moonens. “Ze krijgen een tuberculinehuidtest. Daarbij wordt een vloeistof ingespoten onder de huid. Als de huid een reactie vertoont, volgt nog een tweede test om te bevestigen of het ook bij die persoon of personen echt om tuberculose gaat.”

Alle personeelsleden en bewoners van Oikonde in de Aalbeeksesteenweg 7 moeten zich nu ook laten testen.
Google Maps Alle personeelsleden en bewoners van Oikonde in de Aalbeeksesteenweg 7 moeten zich nu ook laten testen.

Het agentschap benadrukt dat paniek zeker niet nodig is. Want bij tot 90 procent van alle besmette personen is de natuurlijke weerstand sterk genoeg om niet ziek te worden en de besmetting op eigen kracht te overwinnen. Bovendien gaat een preventieve antibioticakuur verdere verspreiding tegen.

Diverse symptomen

Tuberculose (tbc of tb) is een infectieziekte veroorzaakt door de bacil van Koch. Dat is een bacterie genoemd naar Koch, de Duitse bacterioloog die ze in 1882 ontdekte. De symptomen zijn divers en gaan van vermoeidheid, lusteloosheid, verlies van eetlust en vermageren tot lichte koorts en in een latere fase ook nachtzweten. Bij aantasting van de longen ontstaat een aanslepende hoest met pijn bij ademen en opgeven van bloederig slijm. Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan de bacterie ook in de bloedbaan terechtkomen en heel het lichaam aantasten. Die vorm is levensbedreigend.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marnix vande wiele

  Door zwijgplicht kunnen nu al heel wat mensen besmet zijn. Sommige van die inwoners werken . Ze lichten hun collega's niet in . Nu het uitkomt zitten we nu ook met vrees. Ik ben zo een arbeids collega. Mijn collega die daar woont beseft zelfs niet dat wij ook kunnen besmet worden. En wie weet veroorzaken we zo een sneeuwbal effect. Proficiat aan de zwijgers dat u ons ook in de problemen brengt.

 • gustaaf Van Bever

  Denise Adriaenssens, dat zie je verkeerd , er zijn nog mensen die de ingekapselde vorm van TBC hebben. Dus niet besmettelijk maar mogen sommige behandelingen die de weerstand verminderen niet ondergaan zonder voorgaande zware AB kuur te krijgen..

 • Tim Van Mechgelen

  In het gevangeniswezen pas een besmetting geweest maar doodgezwegen door de pers. Die besmette gevallen onder personeel en gevangenen doen er niet toe! En het gaat over meer dan 1 persoon!

 • ann van der linden

  En maar zwijgen. Alles de doofpot in. NEEN! Alles moet en mag geweten zijn!

 • magda de buyser

  Tbc is hier nóóit volledig verdwenen, dus is het te zot voor woorden om dit op de nieuwkomers te steken.