Bel van belleman Peter Caesens krijgt ereplaats in zijn geliefde frituur: “Ongelooflijk dat arbeiders die terugvonden. Alsof Peter ze naar ons heeft gebracht”

Vincent Bousse, zaakvoerder van frituur 't Volksplein in Kortrijk, met de bel van Peter Caesens, die omkwam bij een woningbrand.
Henk Deleu Vincent Bousse, zaakvoerder van frituur 't Volksplein in Kortrijk, met de bel van Peter Caesens, die omkwam bij een woningbrand.
De bel van de overleden belleman van Kortrijk, Peter Caesens die begin maart om het leven kwam tijdens een nachtelijke woningbrand, is gevonden. Die koperen bel krijgt nu een speciaal plaatsje in frituur ’t Volksplein vlak bij de woning van Peter. “Hij kwam hier elke week om zijn frietjes, we missen hem”, zegt zaakvoerder Vincent Bousse. 

De afbraakwerken van de woning van Peter Caesens in de Vooruitgangsstraat in Kortrijk zijn ondertussen bijna volledig achter de rug. Het huis was na de brand niet meer stabiel. “Toen ik eens ging kijken vroeg ik de arbeiders of ze nog geen schatten hadden gevonden”, vertelt friturist Vincent Bousse van frituur ’t Volksplein. “Toen toonden ze me de koperen bel. Die zou wellicht op de schroothoop belanden, vertelden ze me. Ik vroeg hen of ik die bel niet zou mogen hebben. Dat bleek geen probleem en ik kreeg ze mee. Ze was zwartgeblakerd door het vuur. Mijn vrouw heeft die bel netjes gepoetst tot ze weer helemaal proper was. Enkel het houten handvat is nog voor een groot deel zwart.” 

Doodsprentje

De bel heeft nu een plaatsje gekregen in de frituur van Vincent en zijn echtgenote Fatou. “We hebben het doodsprentje van Peter ernaast gezet. Het is eigenlijk ongelooflijk dat we die bel hebben kunnen recupereren. Precies alsof Peter van bovenaf die bel naar ons heeft gebracht. Op die manier zullen we hem nooit vergeten. Hij kwam elke week langs om zijn frietjes af te halen met een stukje vlees. Wat hij meenam van vlees verschilde elke week. Toen hij langskwam waren we altijd aan het lachen en het zeveren tegen elkaar. Iedereen uit de buurt hier kende Peter als een erg vriendelijke mens die graag een praatje maakte. Het is enorm jammer dat hij er niet meer is, we missen hem.”

Belleman Peter Caesens met zijn koperen bel.
beeldbank stad Kortrijk Belleman Peter Caesens met zijn koperen bel.

Anderhalf miljoen boeken

De brand in de woning van Peter Caesens dateert van zondagnacht 1 maart. Het vuur werd omstreeks drie uur opgemerkt door buren. In geen tijd sloegen de vlammen door het dak van de woning van Peter Caesens (54), die de vlammenzee niet overleefde. Peter was bibmedewerker maar vooral bekend als de Kortrijkse belleman. Hij werd dood gevonden in het puin op de eerste verdieping van zijn huis. Daar lagen naar schatting anderhalf miljoen boeken, kranten en tijdschriften. Ook dat zorgde er mede voor dat het vuur zich razendsnel kon verspreiden. Door de brand waren er nadien vier huizen onbewoonbaar. Er werden 54 buurtbewoners geëvacueerd.

De voormalige woning van Peter Caesens is al volledig afgebroken
Henk Deleu De voormalige woning van Peter Caesens is al volledig afgebroken
Een foto van kort na de verwoestende brand.
Hans Verbeke Een foto van kort na de verwoestende brand.