Bedrijf schenkt trapliften aan Ines

4-jarig meisje heeft motorische beperking

Ines en haar ouders en Claude Soete, zaakvoerder van Otolift.
Maxime Petit Ines en haar ouders en Claude Soete, zaakvoerder van Otolift.
Otolift schenkt twee trapliften van enkele duizenden euro's aan basisschool Sint-Jozef in Kortrijk. Ines (4) heeft de lift nodig, want de kleuter kan door een motorische beperking niet zelf stappen. "Het is een schitterend cadeau", zegt haar mama Samira Takkal (31).

De kleine Ines heeft cerebrale parese (CP), waardoor haar motoriek aangetast is en ze niet zelfstandig kan staan en stappen. Het pientere meisje volgde met succes de eerste kleuterklas in Sint-Jozef, al was dat niet evident.


"We moeten haar dagelijks minstens vier keer naar boven dragen", vertelt haar juf Marie-Sophie Knockaert (27). "We doen dat graag, maar ze wordt wel groter en zwaarder natuurlijk. Ines weet wat ze wil, ze is erg opgewekt en zelfstandig", aldus Marie-Sophie. Dat heeft Ines mee van haar ouders Younes Boussof (36) en Samira Takkal (31), die vlakbij de school in de Groeningelaan wonen. Samira zocht koortsachtig naar een oplossing. "Ik klopte aan bij de stad Kortrijk en bij de Vlaamse overheid, maar niemand kon mij helpen", zegt Samira.


"Het is blijkbaar niet eenvoudig om subsidies te krijgen voor liften, die het leven van een meisje nochtans sterk verbeteren op school. Tot ik via Google bij Otolift terecht kwam. Wat het bedrijf nu doet, is meer dan mooi. Otolift begrijpt dat we haar leven zo aangenaam mogelijk willen maken. Zo heeft ze ook al een aangepaste rolstoel, sta-apparaat en speciale zit- en badstoel."


Mama Samira, die zo hard vecht voor het welzijn van haar jongste dochter, kreeg gisteren veel lof tijdens de ingebruikname van de aangepaste trapliften. Want ze heeft er twee nodig op school. "Ik heb alleen maar een groot respect voor deze dame", zegt zorgcoördinator Claude Soete (59).


"We hebben deze trapliften omdat ze doorzette. Want als school hadden we hier zelf geen budget voor. De ontwikkelings- en onderwijskansen van Ines verhogen nu, want het is nu zeker dat het meisje tot en met het zesde leerjaar op Sint-Jozef kan blijven", aldus Claude Soete.

Otolift schenkt lift voor 4-jarige Ines, een kleuter met een mobiele beperking.
Maxime Petit Otolift schenkt lift voor 4-jarige Ines, een kleuter met een mobiele beperking.

Tientallen verzoeken

Het is de tweede keer dat Otolift trapliften gratis laat plaatsen in België. De eerste keer was toevallig ook in Kortrijk. Waar een jaar geleden Miro Toye (9), die een zeldzame spierziekte heeft, een lift kreeg in freinetschool De Levensboom in Marke.


"We doen het in Nederland al sinds 1970. In België is het pas de tweede keer omdat we onze vestiging in Turnhout pas begin 2016 openden", zegt directeur Peter Krempel (54). "We plaatsen 17.000 trapliften per jaar, in 35 landen. Het af en toe eens gratis doen, kan dus zeker. We krijgen tientallen verzoeken per jaar. Maar we willen altijd duidelijk weten of de aanvragers echt geen eigen middelen hebben voor een traplift. Het roert me tot tranen als we zo iemand blij kunnen maken. We gaan het zeker nog doen."