Alle hens aan dek in hotelschool

ARBEIDERS WERKEN KLOK ROND OM NIEUWBOUW RHIZO AF TE KRIJGEN

Directrice Céline Craeynest in de centrale hal van Hotelschool Rhizo.
Henk Deleu Directrice Céline Craeynest in de centrale hal van Hotelschool Rhizo.
Het is alle hens aan dek op de werf voor de hotelschool (Rhizo) in Kortrijk. Waar arbeiders bijna de klok rond werken om de nieuwbouw van 17 miljoen euro tegen 1 september af te krijgen. Het wordt een open school. Waar je als bedrijf een groot banket kan geven. Of waar je gewoon op restaurant kan gaan.

Het is een half mirakel dat de hotelschool tijdig af raakt. De werf lag eerst enkele maanden stil omdat het wachten was op een kapvergunning voor bomen, die te dicht bij de bouwput stonden. Later, op 9 mei 2016, was er een nieuw oponthoud na een dodelijk kraanongeval.


"Het is een race tegen de klok", zegt projectleider Erwin Vermeir van bouwonderneming Strabag. "Arbeiders werkten door tijdens het bouwverlof en op feestdagen. Er is van 's morgens vroeg tot 's avonds laat activiteit op de werf. En er wordt tijdens weekends gewerkt."


De nieuwbouw, er is inbraakbeveiliging en camerabewaking omdat het vol duur materiaal staat, is indrukwekkend. Zo is de architectuur hoogstaand met als blikvanger een 130 meter lange lichtkoepel. Ook de inhoud is top met als uitschieters zes keukens, drie restaurants, een aula met een kookblok vol camera's om beelden te projecteren, een polyvalente zaal, acht leslokalen en een op balsporten toegespitste sporthal. Die ook voor externen dient. Opvallend is dat ook de restaurants deels publiek zijn. Zo opent er midden september in de school een restaurant waar je een menu kan krijgen van rond de 37 euro, wijn inbegrepen. En in oktober opent er een bistro waar je kan smullen van een iets meer bescheiden lunch van rond de 20 euro.

De leerlingen kunnen aan de slag in deze perfect uitgeruste keuken.
Henk Deleu De leerlingen kunnen aan de slag in deze perfect uitgeruste keuken.

Grote banketten

"Wat later dan de start van het nieuwe schooljaar omdat we eerst proefdraaien. Zo moeten de leerlingen de nieuwe toestellen nog leren kennen", zegt directrice Céline Craeynest (35) uit Heule. "Eveneens nieuw is dat we straks grote banketten in de school aankunnen, voor maximum 150 personen. Ideaal voor bijvoorbeeld bedrijfs-, pensioen- of zelfs trouwfeesten, tegen betaling. Het wordt dus een open school. Zo plannen we ook evenementen zoals de komst van comedykok Joost Van Hyfte in december en workshops zoals rond veganistisch koken. We houden bovendien rekening met de buurt. Zo is er een ondergrondse parking met vijftig plaatsen, zodat er geen extra parkeerdruk is in de wijk Sint-Elisabeth."


Horeca Vorming Vlaanderen waarschuwde recent dat de horeca leegloopt en er in hotelscholen tot twintig procent minder leerlingen zitten dan tien jaar geleden. Niét in Kortrijk, waar de hotelschool het met 165 leerlingen zelfs iets beter doet dan vorig jaar.

In de bistro wordt een gigantisch kunstwerk aan het plafond gehangen.
Henk Deleu In de bistro wordt een gigantisch kunstwerk aan het plafond gehangen.

Co-teaching

"Er is bij ons geen terugval omdat we met de beste toestellen werken", legt Céline Craeynest uit. "En door onze manier van lesgeven. Zo zetten we in op co-teaching, met twee leraars voor een klas. Een voorbeeld is leren opdienen in een andere taal, zoals Frans of Engels. Er lopen ook trajecten zoals rond voedingswetenschappen en gastvrijheid. En we werken persoonlijk door bijvoorbeeld leerlingen aan ons onthaal te zetten. We zetten verder in op regionale partners zoals Viva Sara voor koffiekennis en Omer Vander Ghinste voor bierkennis. En we hebben topstages in restaurants zoals Pure C, Hertog Jan, Herborist, Marcus en Hof Van Cleve. Wie in onze hotelschool slaagt, wordt meteen een job aangeboden", aldus Céline Craeynest.

Arbeiders zijn druk in de weer om de aula af te werken.
Henk Deleu Arbeiders zijn druk in de weer om de aula af te werken.