Alcatraz scoort op nieuwe locatie

RECORDOPKOMST MET 12.000 FESTIVALGANGERS MAAR GEEN ENKEL INCIDENT

Het podium op Hoog Kortrijk was 50 meter breed en gemaakt in het thema van de wereldberoemde ex-gevangenis Alcatraz.
Henk Deleu Het podium op Hoog Kortrijk was 50 meter breed en gemaakt in het thema van de wereldberoemde ex-gevangenis Alcatraz.
Alcatraz scoorde afgelopen weekend uitstekende punten op Hoog Kortrijk. Er deed zich geen enkel incident op het nieuwe festivalterrein voor. Er moest wel te lang gewacht worden aan de ingang.

Het terrein achter sportcentrum De Lange Munte werd overspoeld door ruim 12.000 liefhebbers. Er was geen greintje agressiviteit en geen overlast door druggebruik. Al kwamen er tijdens de nacht van zaterdag op zondag wel dertien klachten binnen bij de politie over geluidshinder. "Het is niet zeker of die met Alcatraz te maken hebben", zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "Er waren diezelfde nacht ook grote tuinfeesten aan de gang in de buurt van het Magdalenazwembad en op Hoog Mosscher."

Luchtgitaar spelen, ook dat hoort bij het festival.
Henk Deleu Luchtgitaar spelen, ook dat hoort bij het festival.

Chill

Het ging er erg gemoedelijk aan toe op Alcatraz. "Die unieke sfeer is net de sterkte van het festival", zeggen Jelle Houquet (27) en Stephanie Maekelberg (22) uit Kortrijk. "Iedereen is chill." De aanwezigen waren het er over eens dat het grotere terrein, Alcatraz zat de voorbije twee jaar op de campus van hogeschool Vives, aangenamer was. Het vijftig meter brede podium in het thema van de wereldberoemde ex-gevangenis Alcatraz maakte erg veel indruk. "Het is verder genieten dankzij een erg sterke affiche, maar het podium mag wel iets hoger staan, zodat de mensen een nog beter zicht hebben op de optredens", zegt Angelique Beirlaen van metalcafé Gasolina in Waregem. "En zorg de volgende keer voor wat meer toiletten." Er zijn nog werkpunten. Zo moesten bezoekers bij aanvang van Alcatraz (te) lang wachten aan de ingang, terwijl het ook aanschuiven was om drankjetons te krijgen. "De ingang moest breder om iedereen vlotter binnen te laten", stelt mede-organisator Filip Nollet.

Kortrijk¿¿Alcatraz¿¿¿¿Foto Henk Deleu
Henk Deleu Kortrijk¿¿Alcatraz¿¿¿¿Foto Henk Deleu

Probleem met jetons

"En er was inderdaad een probleem met de jetons, maar dat raakte snel opgelost. Voor de rest enkel lovende reacties. We willen volgend jaar verder doorgroeien en kunnen 14.000 bezoekers aan. Het terrein kan nog uitgebreid worden. Daar maken we werk van", belooft Nollet. Trashmetalband Annihilator moest zondagnamiddag het optreden vroegtijdig afbreken wegens technische problemen, tot ongenoegen van de fans.


Rotselaar verbood drones op Rock Werchter omdat zo'n telegeleide helikopter kan neerstorten. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigde geen verbod af wat Alcatraz betreft, maar toch waren er geen drones te zien die beelden maakten boven het festivalterrein. "We hebben uiteindelijk besloten om er geen in te zetten omdat we geen enkel risico wilden nemen", aldus Filip Nollet. Nog meegeven dat de 30.000 liter bier op Alcatraz probleemloos op raakte, mede door het warme en dorstige zomerweer.