Alcatraz levert stad 100.000 euro op

FESTIVAL TRAKTEERT INWONERS KORTRIJK EN ZWEVEGEM OP GRATIS TICKET

Metalfestival Alcatraz, vernoemd naar de beroemde gevangenis in San Francisco, mikt voor de tiende editie dit jaar op 25.000 bezoekers.
Foto Deleu Metalfestival Alcatraz, vernoemd naar de beroemde gevangenis in San Francisco, mikt voor de tiende editie dit jaar op 25.000 bezoekers.
Metalfestival Alcatraz levert hotels, winkels en bedrijven in Kortrijk 100.000 euro op. "Maar even belangrijk: Alcatraz zet Kortrijk ook op de kaart als muziekstad", zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Voor de tiende verjaardag trakteert het festival alle inwoners van Kortrijk en Zwevegem op een gratis ticket voor vrijdagavond.

Raadslid Roel Deseyn (CD&V) bracht het metalfestival ter sprake op de gemeenteraad. Hij vroeg zich af hoeveel steun het festival krijgt van het stadsbestuur. "Kleine verenigingen moeten hard ijveren voor een kleine tegemoetkoming, terwijl deze organisatie toch wel op een heel bereidwillige medewerking van de stad kan rekenen", vindt Deseyn.

Kosten

"Het valt moeilijk in te schatten hoeveel onze diensten in het festival investeren, maar vermoedelijk komt dat in de buurt van 10.000 euro", zegt burgemeester Van Quickenborne. "De inzet van de politie kost 15.500 euro. Ter vergelijking, een wedstrijd Kortrijk-Anderlecht kost ons 13.500 euro, de wielerwedstrijd Kuurne Brussel Kuurne 34.000 euro, dus die 15.500 euro valt vrij goed mee."

Opbrengst

Maar Alcatraz brengt de stad ook veel geld op, weet Van Quickenborne. "De hotelrekening van de artiesten en medewerkers die in de buurt van het festival op hotel overnachten, bedraagt 35.000 euro. De driehonderd medewerkers van het festival krijgen drie dagen lang drie keer per dag eten. De organisatie doet daarvoor een beroep op traiteurs en bakkers en slagers van onze stad en betaalt daar alles samen 14.500 euro voor. Het festival betaalt daarnaast ook 5.000 euro om de parking van Xpo Kortrijk te mogen gebruiken. De leden van de jeugdbewegingen die helpen bij de opbouw en afbraak krijgen samen 10.000 euro. Het bedrijf dat de terreinen opruimt, legt het festival tenslotte een factuur voor van 25.000 euro. Alles samen vloeit er dankzij het festival dus 100.000 euro naar hotels, winkels, bedrijven en verenigingen van onze stad", weet de burgemeester.

Op de kaart

"En dan hebben we het alleen over de financiële return van onze investeringen in het festival. Het festival mikt dit jaar op 25.000 bezoekers. Alcatraz is uitgegroeid tot het tweede grootste metalfestival van Vlaanderen, naast Graspop. De organisatie helpt Kortrijk zo mee op de kaart zetten als muziekstad en ook dat is waardevol voor onze stad."

Verjaardagscadeau

Alcatraz is dit jaar aan haar tiende editie toe en dat wil de organisatie niet zomaar voorbij laten gaan. Ze nodigt daarom alle inwoners van Kortrijk en Zwevegem uit om vrijdagavond gratis naar het festival te komen. Tickets voor die avond kosten normaal 45 euro. "Dat is de avond met de affiche die het publiek het meest aanspreekt", reageert Bernard De Riemacker van Alcatraz. "We hebben onder andere Ghost te gast, Dirk Schneider en de Kortrijkse band Dyscordia. Als alle inwoners komen, is het terrein uiteraard te klein, maar we gaan ervan uit dat niet iedereen zal ingaan op onze uitnodiging. We verwachten duizend tot tweeduizend bewoners. Om te vermijden dat inwoners gratis tickets aanvragen om door te verkopen, zal iedereen zijn identiteitskaart moeten tonen." Meer info op www.alcatraz.be/nl/buurt.