Afrikaanse vader terecht voor zweepslagen aan dochter

Een 40-jarige man uit Burkina Faso riskeert twintig maanden celstraf omdat hij de rest van zijn gezin hardhandig aanpakte. Zijn 16-jarige dochter kreeg slagen met een televisiesnoer omdat ze te laat thuiskwam en met jongens had afgesproken.

Op 29 mei vorig jaar verwittigde de echtgenote van Ysouf G. uit Kortrijk de politie.


De man had net zijn 16-jarige dochter met een televisiesnoer op de rug geslagen.


Hij verplichtte haar ook haar kledij uit te doen en naakt op straat rond te lopen. Als straf omdat ze te laat thuis was en met jongens had afgesproken zonder zijn medeweten. "Dit is een onmenselijke behandeling", vindt het openbaar ministerie. De politie arriveerde weliswaar nog vooraleer het meisje in haar blootje op straat vernederd zou worden, maar op haar rug waren wel duidelijke striemen zichtbaar.


"Niet goed te spreken", vond ook advocaat Jan Leysen die Ysouf G. verdedigde.


"De pater familias ging zijn boekje te buiten, zelfs als je rekening houdt met de andere West-Afrikaanse cultuur."


Na de politietussenkomst bleek dat Ysouf G. ook zijn partner en zoon wel eens durfde te slaan als het niet verliep naar zijn zin.


"Slaan op je vrouw doe je ook niet, bij de zoon bleef het toch beperkt tot een pedagogische tik", aldus nog advocaat Leysen.


De advocaat vroeg aan de rechter een voorwaardelijke straf met begeleidende maatregelen op te leggen. Vonnis op 28 november.