Achttien maanden rijverbod bij zevende veroordeling voor rijden onder invloed

Het zal flink wat geld en moeite kosten, wil Bram D. op termijn z’n rijbewijs terugkrijgen.
Hans Verbeke Het zal flink wat geld en moeite kosten, wil Bram D. op termijn z’n rijbewijs terugkrijgen.
Bram D. heeft het verkorven bij de politierechter. Na zes eerdere veroordelingen voor alcoholmisbruik stond de man wéér voor identieke feiten terecht. Het leverde hem 18 maanden rijverbod en een fikse boete op.

Op de laatste dag van vorig jaar kreeg de politie in Kortrijk een auto in het vizier met Bram D. achter het stuur. Omdat de man al verschillende keren betrapt werd op rijden onder invloed, deed de politie hem stoppen. D. had liefst 1,6 promille alcohol in het bloed. Bij controle van zijn documenten bleek bovendien dat de man eigenlijk niet mocht rijden. Bij een eerdere veroordeling werd hij namelijk verplicht om de vier proeven (theoretisch en praktisch rijexamen en een geneeskundig en psychologisch onderzoek) af te leggen maar de man vertikte dat. Zijn advocaat ontkende de feiten niet. “Maar sindsdien rijdt mijn cliënt niet meer met de auto. Hij gaat met de fiets naar zijn werk.” De rechter gaf D. niet alleen een rijverbod van 18 maanden maar ook een effectieve boete van 5.600 euro én nog eens de verplichting om de vier proeven af te leggen. Enkel als hij daarin slaagt, kan hij op termijn z’n rijbewijs terugkrijgen. De rechter legde geen alcoholslot op.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.