Absoluut record voor Levensloop

NOOIT ZOVEEL DEELNEMERS EN KAAP VAN 1 MILJOEN EURO GEHAALD

Babette Defoort van 'Team Philippe Lagae' werd luid aangemoedigd langs het parcours.
Foto Deleu Babette Defoort van 'Team Philippe Lagae' werd luid aangemoedigd langs het parcours.
7.203 mensen hebben afgelopen weekend deelgenomen aan Levensloop in Kortrijk. Een absoluut record, ondanks de regen. Deze vijfde Levensloop bracht 213.498 euro op, waarmee de kaap van een miljoen euro wordt gehaald over de vijf edities heen.

Op een parcours langs de Diksmuidekaai was 24 uur lang, van zaterdagnamiddag tot zondagnamiddag, ten allen tijde minstens één deelnemer van de 89 teams aan het lopen of het wandelen. Vorig jaar waren er iets meer dan vijfduizend deelnemers voor de vierde editie van Levensloop. Je kunt het dan ook terecht straf vinden dat er dit jaar nog eens zoveel meer waren, zeker als je het slecht weer mee in rekening neemt. "Dat toont aan dat Kortrijk echt wel een warm hart heeft", zegt Stefaan Lammertyn. "De nieuwe locatie dit jaar, langs de Leieboorden en dichter bij het centrum van Kortrijk, zal ook wel een positief effect gehad hebben op het deelnemersaantal."

Tumoren

Een van de teams die zich afgelopen weekend van zijn sportiefste kant liet zien, was 'Team Philippe Lagae', de mensen die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen opkomen als Team Burgemeester. Kooigemnaar Lagae, die al veertien tumoren heeft overwonnen, had zich eerst geëngageerd voor de lijst, maar moest zich enkele weken geleden toch terugtrekken nadat er opnieuw twee tumoren gevonden werden. "We zouden sowieso meedoen met Team burgemeester", zegt Lien Claessen. "Nadat het nieuws van Philippe ons bereikte, hebben we besloten ons team naar hem te noemen en voor hem mee te lopen." Philippe zelf vindt het alvast fantastisch dat zijn oud-lijstgenoten dit voor hem wilden doen. "Ik vond het belangrijk dat ik vandaag mijn steun zou betuigen aan Levensloop", zegt Babette Defoort. "Iedereen kent wel iemand die getroffen is door deze ziekte. Deelnemen aan een initiatief als dit is het minste wat we kunnen doen."

BV's

Er passeerden het afgelopen weekend ook enkele BV's de revue. Zo kwamen de voetballers van KV Kortrijk even meelopen. De Deerlijkse Lize Feryn, die al sinds het prille begin meter is van Levensloop, bracht haar vriend VRT-sportanker Aster Nzeyimana mee. De actrice verloor haar mama aan kanker, wat het meterschap voor haar extra bijzonder maakt, zegt ze. Ook peter Mathias Sercu kwam even langs. "De echte vips zijn voor ons de vechters, de mensen die vechten tegen kanker of de strijd gewonnen hebben", vindt Lammertyn. "Die hebben we 24 uur in de watten gelegd op onze terreinen, met massages, voetverzorgingen, workshops koken, enz. Het is voor hen dat iedereen is komen meewandelen en fietsen. Met 132 waren ze."

Lichtjes

's Nachts zorgden de lichtjes langs het parcours voor wat 'warmte'. Iedereen kon er eentje kopen om een geliefde te herdenken die de strijd heeft verloren tegen kanker. Iets meer dan vierduizend lichtjes maakten de natte zaterdagnacht wat draaglijker voor de deelnemers.


Alles samen bracht deze vijfde Levensloop 213.498 euro op, die naar de Stichting Tegen Kanker gaat. Daarmee werd net de kaap van een miljoen euro gehaald over de vijf edities heen.