909 GAS-boetes voor foutparkeren aan nieuw Kortrijks zwembad in 4 maanden: “Signalisatie is te misleidend”

Het bord ‘P Kortrijk Weide’ lijkt rechtstreeks naar de brede laan aan het zwembad Weide zelf te wijzen. Terwijl je om correct te zijn links moet meedraaien om de parking op het Mandelaplein op en af te rijden.
Henk Deleu Het bord ‘P Kortrijk Weide’ lijkt rechtstreeks naar de brede laan aan het zwembad Weide zelf te wijzen. Terwijl je om correct te zijn links moet meedraaien om de parking op het Mandelaplein op en af te rijden.
Sinds begin april zijn al 909 GAS-boetes van 58 euro voor fout parkeren en/of verkeerd rijden op het stadsdeel Weide uitgedeeld. De meeste overtreders zijn bezoekers van het zwembad Weide. Sommigen vinden de signalisatie verwarrend. “We zetten binnenkort een extra slagboom, nabij de ingang van het zwembad”, sust schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a). “Ook extra pijltjes kunnen.”

Een post van Harelbekenaar Michel Casseyas (46) over de parkeerproblemen daar kreeg ruim 400 likes en werd 200 keer gedeeld op Facebook. Om maar te zeggen dat het thema leeft. Maar wat is er nu aan de hand? Wie vanop de Burgemeester Lambrechtlaan (R36) de parking op het Mandelaplein wil oprijden, kan verward raken door de opstelling van het bord ‘P Kortrijk Weide’. Want het pijltje op het bord wijst naar de ingang van het zwembad Lago Weide. Maar daar mag je niet rijden. Je moet links meedraaien en zo de parking oprijden. Er staan verbods- en waarschuwingsborden genoeg. Toch is de verleiding groot om rechtstreeks naar de ingang van het zwembad te rijden. “De brede laan aan het zwembad nodigt uit om door te rijden”, zegt Michel Casseyas. “En van zodra je een paar meter te ver bent, krijg je een GAS-boete van 58 euro.”

Michel Casseyas bij het bord.
Henk Deleu Michel Casseyas bij het bord.

Nummerplaatherkenning

De camerabewaking met nummerplaatherkenning is inderdaad onverbiddelijk. “Er lopen veel mensen tegen de lamp”, vervolgt Michel Casseyas. “Ik kreeg na mijn Facebookpost zeker 70 berichten van mensen die ook al een GAS-boete kregen. Het kan veel beter. Zo denken veel (groot)ouders dat ze hun kind(eren) pal aan de ingang van het zwembad mogen afzetten. Terwijl dat niet mag. Maak dat dan ook duidelijk. Of richt een kiss-and-ride-zone in, voor wie hier iemand wil afzetten en nadien weer ophalen. Ik weet wel dat er een groot ledscherm staat waarop je kan lezen dat doorrijden zonder vergunning niet mag. Maar toch: toen ik in de fout ging, scheen de zon net in het ledscherm en kon ik het niet lezen. De signalisatie is gewoon te misleidend. Punt uit.”

Eerste uur gratis

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a) benadrukt dat er genoeg borden staan. Toch steekt de stad wel een tandje bij. “We gaan binnenkort een extra slagboom zetten (die open kan voor vergunninghouders), zodat je niet meer tot aan het zwembad zelf kan rijden”, zegt Axel Weydts. “Mogelijk komen er ook pijltjes op het wegdek. Om chauffeurs naar de parking te leiden. Een kiss-and-ride-zone komt er niet. Veel mensen vergeten dat ook op de parking Weide het eerste uur parkeren gratis is. Je kan er met andere woorden gratis iemand afzetten en ook gratis iemand komen ophalen. Toch ook nog dit: slechts tien procent van de GAS-boetes voor fout parkeren daar wordt betwist. De meesten weten dus dat ze fout waren en mogen niet beweren dat ze niets gezien hebben. Ik blijf trouwens mijn standpunt verdedigen om het stadsdeel Weide zelf, met uitzondering van de parking centraal op het Mandelaplein, verkeersarm te houden. Er passeren daar veel fietsers en voetgangers, zoals aan jeugdcentrum Tranzit en evenementenhal Depart. Het kan niet dat er daar ook auto’s rijden.”

Aan signalisatie geen gebrek, zoals een groot ledscherm. Toch komt er binnenkort een slagboom, zodat je niet meer tot aan het zwembad kan rijden.
Henk Deleu Aan signalisatie geen gebrek, zoals een groot ledscherm. Toch komt er binnenkort een slagboom, zodat je niet meer tot aan het zwembad kan rijden.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arnold Layne

  Het gaat echt van kwaad naar erger hier in Kortrijk, dit bestuur met de feest burgemeester en zijn marionet van mobiliteit hebben echt geen greintje schaamte meer, geld uit de automobilist zijn zakken halen is verheven tot nieuwe kunst in kortrijk.

 • nico van landuyt

  Axel Je maakt Kortrijk kapot en ontoegankelijk met je parkeerbeleid meer en meer mensen vermijden de stad Goe bezig zou ik zeggen

 • patrick morel

  Waarom betwisten de meeste de boetes niet, omdat ze weten dat het toch geen zin heeft. Heeft Ben Weyts geleerd aan Axel Weydts hoe je de automobilist moet pesten. Kortrijk komt meer en meer als auto onvriendelijke gemeente in het nieuws.

 • Jan Verstraete

  Axel Weydts, stellen dat de meeste foutparkeerders zich bewust waren van hun fout omdat ze de gasboete niet betwisten is wel heel kort door de bocht, bijna misdadig kort! Zou het niet kunnen dat de meesten zich gefopt voelen door de zeer verwarrende bewegwijzering en beseffen dat betwisten géén zin heeft! Geef gewoon toe dat de bewegwijzering aanzet tot die fout!

 • Joyce Laflère

  "Slechts 10% wordt betwist, de meesten weten dus dat ze fout waren" Niet dus! Iedereen betaald flink omdat een betwisting 9 op 10 afgewezen zal worden en ze weten dat het bedrag daarna nog verhoogd wordt. Heel de heisa rond de zwembaden in Kortrijk hangt me de keel uit!