72 miljoen pintjes in nieuwe brouwzaal

MAATREGELEN BESCHERMEN LEEFBAARHEID IN DORPSCENTRUM

Woordvoerder Nicolas Degryse van brouwerij Omer Vander Ghinste aan de werf voor de nieuwe brouwzaal.
LPS Woordvoerder Nicolas Degryse van brouwerij Omer Vander Ghinste aan de werf voor de nieuwe brouwzaal.
Omer Vander Ghinste laat een nieuwe brouwzaal optrekken. Met een capaciteit van 180.000 hectoliter per jaar, goed voor 72 miljoen pintjes. De investering van zeven miljoen euro omvat ook de heraanleg van omliggende wegen om de leefbaarheid in het centrum van Bellegem te beschermen.

De huidige brouwzaal kan 100.000 hectoliter per jaar aan. "Wat we ook effectief brouwen en verkopen. We zitten dus op onze limiet", zegt woordvoerder Nicolas Degryse (32) van brouwerij Omer Vander Ghinste. "We brouwen zes dagen op zeven, de klok rond. De nieuwe brouwzaal maakt het voor onze vijf brouwers menselijker. Zo moet het nachtwerk eruit. Omer Vander Ghinste verdubbelde in acht jaar de omzet van 11 naar 22 miljoen euro, terwijl het aantal werknemers van veertig naar zeventig steeg. Het ideale scenario is met de nieuwe brouwzaal tien procent per jaar te groeien. Te snel groeien, is niet goed voor de kwaliteit. Er is nationaal en in Europa groeipotentieel voor onze paradepaardjes Omer, LeFort en Triple LeFort. Buiten Europa, vooral in Azië, zitten de op eikenhouten vaten gerijpte bieren Kries des Jacobins, Cuvée des Jacobins en Vander Ghinste rood-bruin in de lift. Een exportmanager zet nu al contracten met importeurs klaar om meteen te kunnen starten als de nieuwe brouwzaal af is."

Zo zal de nieuwe brouwzaal er straks uitzien: in klassieke rood-bruine bakstenen, zodat het past in de dorpskern van Bellegem, en veel groen.
LPS Zo zal de nieuwe brouwzaal er straks uitzien: in klassieke rood-bruine bakstenen, zodat het past in de dorpskern van Bellegem, en veel groen.

Vijf brouwketels

De nieuwe brouwzaal, waarvan de bouw alvolop bezig is, krijgt vijf brouwketels in inox en vier silo's voor gerstemout en hop. "De werken moeten in april 2018 af zijn. Het gebouw bestaat uit een klassieke bruin-rode steen. Dat hebben we bewust gedaan, zodat het in de dorpskern van Bellegem past. De huidige brouwzaal uit 1947 gaan we dan als interactief bezoekerscentrum inrichten."

LPS

Centrum ontlasten

Opvallend is de aandacht voor de leefbaarheid in het hart van Bellegem. De brouwzaal ligt op de driehoek van de Korte-, Kwabrug- en Rollegemsestraat. "We laten de Kortestraat twee meter verbreden, zodat tweerichtingsverkeer zal mogelijk zijn", legt Degryse uit. "De Kwabrugstraat wordt verkeersvrij tussen Bellegemplaats en de aansluiting op de Kortestraat. Met uitzondering voor leveranciers, die met vrachtwagens tot bij de silo's zullen kunnen rijden. Die truckers rijden wel altijd via de Rollegemse- en Kortestraat en rijden alleen via de Marionetten naar en van Bellegem, niet door de dorpskern. We ontlasten zo het dorpscentrum. Er komt verder een parking met 26 plaatsen aan de kant van de Rollegemsestraat. Daar zal het personeel staan op weekdagen. In de weekends is de parking open voor Bellegemnaren. We hopen zo de parkeerproblemen in het centrum op te lossen", besluit Degryse.

Verdere plannen

Omer Vander Ghinste heeft verder plannen om na 2018 de bottelarij te vernieuwen en het zoekt ook nog altijd een geschikte locatie voor een nieuw distributiecentrum. Dat zal niet in Bellegem zelf komen te staan, maar wel in de regio Kortrijk.