70 oud-renners wuiven WieMu uit

WIELERMUSEUM SLUIT OP 23 DECEMBER VOOR VERBOUWINGEN

Roger Decock (87) uit Aarsele bracht een beker uit 1951 mee.
Foto's Deleu Roger Decock (87) uit Aarsele bracht een beker uit 1951 mee.
Het Wielermuseum in Roeselare nodigde zaterdag 70 voormalige West-Vlaamse profrenners uit. Samen met hen vierde het WieMu de erkenning door de provincie. De renners en het WieMu-team namen afscheid van het huidige museum, dat op 23 december sluit voor grote verbouwingen.

Enkele grote veranderingen staan het museum te wachten. "Eind dit jaar sluit het WieMu in het Arsenaal de deuren, om te heropenen in de Sint-Amandskerk. Daar zullen we een tweetal jaar onderdak vinden", vertelt Dries De Zaeytijd van het WieMu. "In die periode wordt het Arsenaal volledig verbouwd tot het WieMu 2.0. Het leek ons mooi om de eerste 16 jaren af te sluiten met een klapper van formaat. Mooi is dat we zopas door de provincie erkend zijn als regionaal museum. Het leek ons het uitgelezen moment om de voormalige profs eens in de watten te leggen. We verwelkomen niet minder dan 70 renners die tussen de jaren 50 en de jaren 80 actief waren."

Eric Demunster (72) uit Beveren-Leie. "Ik hoorde veel lof over het WieMu, terecht."
Henk Deleu Eric Demunster (72) uit Beveren-Leie. "Ik hoorde veel lof over het WieMu, terecht."

Verzoekje

Doordat velen elkaar al jaren niet meer gezien hadden, kreeg dat bezoek al snel de allures van een reünie. Eric Demunster (72) uit Beveren-Leie won in zijn topjaren onder meer de Ronde van de Zuid-West-Vlaamse Bergen en de Textielprijs in Vichte. In 1970 hing hij zijn fiets aan de haak. "Sindsdien had ik pelotongenoot en Meulebekenaar Walter Bouquet nooit meer terug gezien, tot op vandaag. Maar ik ben ook heel blij dat ik eindelijk eens in het WieMu geraakt ben. Ik hoorde er al veel lof over, en terecht."


Op de uitnodiging van het WieMu stond ook een verzoekje. Ze vroegen de renners om een item mee te brengen dat herinnert aan hun gloriedagen en werden ermee op de gevoelige plaat gezet. "Dit is niet alleen een leuk aandenken, maar misschien zullen we op termijn nog wel iets meer met die foto's doen", aldus conservator Thomas Ameye. Roger Decock (87) uit Aarsele bracht de beker mee die hij in 1951 won toen hij als eerste over de streep kwam tijdens Koolskamp Koerse-Kampioenschap van Vlaanderen. "Die staat thuis normaal op een bijzonder plaatsje, maar vandaag wou ik die graag nog eens tonen", zegt Roger. "Straks gaat hij veilig terug mee naar huis, maar het lijkt me leuk als hij ooit een plek zou krijgen in het museum."

Veteranen

Terwijl Roger de senior van de bende was, mocht Eric Van Lancker (53) uit Waregem zich de junior noemen. "Ik ben onder de indruk hoe het Wielermuseum in de positieve zin geëvolueerd is", zegt hij. "Ik vond het trouwens tof om hier een beker te ontdekken die ik in 1989 won in de Ronde van het Baskenland."


Een van de opmerkelijkste gasten was Albert Vandevoorde, afkomstig uit Kemmel, maar wonend in Komen. 83 is hij, maar vier jaar geleden won hij nog brons op het WK wielrennen voor veteranen. "En nog steeds zit ik geregeld op de fiets. Twee keer per week rijd ik zo'n 70 kilometer, in het weekend 90 kilometer. Ik ben misschien maar één jaar prof geweest, maar blijf gebeten door de microbe." Nòg maar eens een bewijs dat West-Vlaanderen de wielerprovincie bij uitstek is.