70 maanden cel voor beruchte tafelschuimster: “Zonder geld kan ik mijn leven niet beteren”

Hans Verbeke
Nadine Willems, de beruchte tafelschuimster die al 26 veroordelingen en 92 maanden cel (waarvan 61 effectief) op haar naam had staan, heeft van de rechter in Kortrijk nog eens negen maanden effectief erbij gekregen. De vrouw verscheen voor het eerst geboeid voor een rechter. Ze gaf een ongeïnteresseerde indruk, maar liet merken dat ze het niet eens was met de straf. “Ik kan niet anders. Zonder geld kan ik mijn leven niet omgooien.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Met een doffe blik in de ogen, ongewassen haren, gekleed in lompen en op iets wat je nauwelijks schoenen kunt noemen, werd Nadine Willems woensdagmorgen de rechtszaal in Kortrijk binnengeleid. Geboeid en begeleid door twee forse bewakers nam ze ongeïnteresseerd plaats in het beklaagdenbankje. Wetend dat ze even later opnieuw een aantal maanden extra celstraf zou krijgen.

Schrik van de horeca

De voorbije jaren maakte Nadine Willems er een sport van om links en rechts te gaan tafelen zonder te betalen. Meer dan 120 keer sloeg ze toe. Het leverde haar de bijnaam ‘de schrik van de horeca op’. Restauranthouders aan de kust werden aanvankelijk het slachtoffer, maar de vrouw verlegde haar actieterrein later naar Gent en Kortrijk. De plaatsen waar ze in haar eigen regio - Willems woont in Bredene - kon tafelschuimen, raakten immers stilaan uitgeput. En almaar meer werd ze ook de toegang geweigerd door restauranthouders die haar herkenden. In de sector circuleren immers al een tijd foto’s van de vrouw, met de melding ‘zeker niet binnenlaten, heeft nooit geld op zak!’.

Net op tijd gesnapt

Nadine Willems glipte lang door de mazen van het net, maar een tijdje geleden werd ze na een nieuw feit in Gent opgepakt door de politie. Die informeerde even bij het parket van Veurne, waar al tientallen dossiers tegen de vrouw gebundeld waren. Het telefoontje kwam net op tijd: twee dagen nadien verliep de termijn waarin de vrouw beroep kon aantekenen tegen een rist vonnissen. Daardoor zit ze nu in de cel. Willems was toen al 26 keer veroordeeld, goed voor 92 maanden cel waarvan 61 effectief. Dat zijn er woensdag in Kortrijk in totaal 70 geworden.

Jelle Houwen

Ook winkeldiefstal

De 48-jarige vrouw stond in Kortrijk terecht omdat ze in mei en juni in de Groeningestad vijf keer ging tafelen zonder te betalen. Maar ook voor winkeldiefstal moest ze zich verantwoorden. In een Kortrijkse vestiging van de winkel Kruidvat ging ze aan de haal met een tandenborstel, shampoo, nagellak, snoepjes en een pak koeken. Het tafelschuimen leverde haar zes maanden effectief op, de winkeldiefstal nog eens drie maanden en een boete van iets meer dan 200 euro. “Ik heb geen andere keuze”, murmelde de vrouw tussen haar tanden. “Geld heb ik niet. En de boetes die ik tot dusver heb gekregen van de rechtbank maken het nog moeilijker. Zo is het voor mij onmogelijk om mijn leven te beteren.”

Jaloers, egoïstisch en asociaal

De rechter was scherp in zijn oordeel. “U bent jaloers, egoïstisch en asociaal. U kunt het niet verdragen dat een ander het beter heeft dan u. Maar anderzijds vindt u het ook niet nodig om te gaan werken en uw eigen situatie te verbeteren. Bovendien is duidelijk dat uw eerdere veroordelingen helemaal geen effect hebben. U blijft maar doorgaan, zonder respect voor de mensen die u benadeelt. Nieuwe veroordelingen zullen u alleen maar zwaardere straffen opleveren.” Het binnensmonds gebrabbel van de vrouw was nauwelijks verstaanbaar. Ze liet merken dat ze niet onder de indruk was van haar straf. Anderszijds was ze allesbehalve akkoord. 

Tafelschuimster Nadine Willems in de Kortrijkse rechtbank.
VTM NIEUWS Tafelschuimster Nadine Willems in de Kortrijkse rechtbank.158 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JULIEN SCHROEDERS

  Die persoon heeft eerder Bijstand dan dit, noem die straf maar wereldvreemde gerechtszotheid, de rechters zijn blijkbaar even wereldvreemd dan onze politiekers ... mooi zooitje samen voor een keer dat ze niet alles Seponeren en klagen over te kort aan vanalles Zouden ze zich bij deze dwaasheid moeten schamen en ontslag nemen AMEN

 • Marianne Vanwynsberghe

  ze hebben haar wel al hulp aan geboden van het ocmw en ook dagelijks eten. maar ze heeft gezegt ze geen hulp nodig heeft en het eten van het ocmw niet lekker is. niet naar het nieuws gekeken? ze heeft psychische hulp nodig

 • peter destoop

  komt er nog bij dat ze nu in de gevangenis haar eigen kleren moet blijven dragen ....

 • Otto-Jan Rongewaard

  70 maanden effectief voor een paar croque monsieurs. Als je de fiscus of de medemens voor miljoenen oplicht, krijg je hooguit een voorwaardelijke straf. Wereldvreemde rechters!

 • Eva Munet

  Deborah Wehrens ik denk dat het net omgekeerd is, iedereen maakt wel miserie mee in het leven en sommige mensen zelfs heel hard en meermalig, maar hoe komt het dan dat ze niet allemaal zoals haar zijn?