7 gemeenten wellicht zonder stroom

BURGEMEESTERS WERKEN AAN NOODPLANNEN VOOR DEZE WINTER

Burgemeester Francis Benoit en parkmanager Annelies Corne bij een schakelkast op de hoek van de Industrielaan en de Noordlaan in Kuurne.
Foto Anckaert Burgemeester Francis Benoit en parkmanager Annelies Corne bij een schakelkast op de hoek van de Industrielaan en de Noordlaan in Kuurne.
Zeven steden en gemeenten in onze regio worden bij een stroomtekort mogelijk deels van het elektriciteitsnet afgekoppeld deze winter. De betrokken burgemeesters bereiden zich nauwgezet voor. "Zo stellen we een noodplan voor bedrijvenpark Kortrijk-Noord op", zegt CD&V-burgemeester Francis Benoit van Kuurne.

Als het tot een stroomtekort komt deze winter door de aanhoudende problemen in de kerncentrales van Doel en Tihange, worden Anzegem, Harelbeke, Kuurne, Deerlijk, Kortrijk, Waregem en Wielsbeke mogelijk deels afgekoppeld van het elektriciteitsnet. Nooit langer dan drie uur per dag, want stroomonderbrekingen vinden altijd tussen 17 en 20 uur plaats. De kans dat het gebeurt in onze regio is wel zeer klein, want de betrokken steden en gemeenten liggen in een minder prioritaire zone in het afschakelingsplan.

Risicobedrijven

Toch nemen de burgemeesters het zekere voor het onzekere. Zeker in Kuurne, Waregem en Deerlijk, waar bij een eventuele stroomonderbreking de meeste schakelkasten worden uitgezet. In Kuurne gaat het over 141 van de 181 cabines. "Er komt een noodplan voor het bedrijvenpark Kortrijk-Noord in samenspraak met parkmanager Annelies Corne", zegt Francis Benoit. "Eind volgende week zitten we hierover samen. We moeten in kaart brengen waar bedrijven risico lopen en eventueel noodgroepen nodig hebben. Maar we kijken verder dan bedrijven alleen. Zo kunnen bijvoorbeeld ook woon- en zorgcentra in de problemen komen. We zullen helpen waar nodig en organiseren wellicht eind september een infomeeting voor alle betrokkenen."


Ook in Waregem dreigt een moeilijke winter. Daar gaan bij een onderbreking alle 74 schakelkasten uit in Beveren-Leie, 53 op 71 in Desselgem, 2 op 58 in Sint-Eloois-Vijve en 72 op 314 in Waregem zelf. "We vragen veiligheidsfirma To B-Seen om een inventaris op te maken", zegt burgemeester Vanryckeghem (CD&V). "Bedrijven die de klok rond werken hebben wellicht noodgroepen nodig, net zoals in woonzorgcentrum De Meers. En wat met verkeerslichten? Verder moeten onder meer hulpdiensten zoals de politie gevrijwaard blijven. In de Lourdeskliniek verwacht ik geen problemen."

Overleg met gouverneur

In Deerlijk gaat het over 128 op 176 cabines. "Ook hier komt er zeker een noodplan", zegt burgemeester Claude Croes (CD&V). "Het wordt dinsdagavond op de veiligheidscel besproken in aanwezigheid van delegaties van onder meer de brandweer, politie, civiele bescherming en hulpdiensten." Anderen worden minder zwaar getroffen bij een stroomonderbreking. In Kortrijk gaat het over 14 op 135 cabines in Heule en 11 op 519 in Kortrijk zelf, in Wielsbeke over 5 op 39 cabines in Ooigem, in Anzegem over 8 op 74 cabines in Vichte en in Harelbeke over 1 op 204 cabines in Harelbeke zelf. Op maandag 8 september plegen de burgemeesters overleg met gouverneur Carl Decaluwé in Brugge.