664 rusthuisbedden tekort tegen 2025

Volgens een studie van vastgoedspecialist Cushman & Wakefield zullen er tegen 2025 door de vergrijzing 664 rusthuisbedden tekort zijn in onze regio.

Koploper, in negatieve zin, is Waregem. Daar zijn volgens de studie 198 bedden tekort tegen 2025. OCMW-voorzitter Joost Kerkhove (CD&V) sust. "Zorggroep Heilig Hart uit Kortrijk plant een rusthuis met negentig bedden op de Grote Heerweg in Desselgem, op de grens met Beveren-Leie. Er is echter nog geen precieze timing omdat de federale overheid de extra opvangplaatsen nog moet goedkeuren. Ik vraag om daar spoed achter te zetten."


Ook Wevelgem doet het niet goed met een geschat tekort van 173 bedden. "Er zijn ideeën, maar nog geen plannen", reageert schepen van Seniorenbeleid Bernard Galle (CD&V). Hij verwijst naar voormalig rusthuis Ter Mote in de Deken Jonckheerestraat in Wevelgem, dat in het najaar wordt gesloopt. "We bekijken of daar een nieuw rusthuis of serviceflats mogelijk zijn."


Harelbeke doet het ook slecht met een geschat tekort van 146 bedden. "We steken een tandje bij en bekijken of we een extra inspanning kunnen doen op vlak van serviceflats en assistentiewoningen", vertelt OCMW-voorzitter Dominique Windels (sp.a). Windels rekent ook op een inspanning van W13. Die sociale intercommunale voor welzijnsbeleid vertegenwoordigt driehonderdduizend inwoners in dertien steden en gemeenten. "We moeten regionaal samenwerken om de vergrijzing op te vangen. Ik denk bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijk woonzorgcentrum, waarbij steden en gemeenten samenwerken om de kosten te spreiden", besluit Windels. Beste leerling is Menen. Daar zijn er zelfs 204 plaatsen over tegen 2025. (LPS)