50.000 euro nodig voor zwembad

ABDIJKAAIMANNEN WILLEN GELD INZAMELEN OM BAD LANGER TE OPENEN

Amper een maand na een ludieke actie aan het openluchtbad hebben de Abijkaaimannen een plan klaar om 50.000 euro in te zamelen. Krijgen ze groen licht van de stad Kortrijk?
Foto Deleu Amper een maand na een ludieke actie aan het openluchtbad hebben de Abijkaaimannen een plan klaar om 50.000 euro in te zamelen. Krijgen ze groen licht van de stad Kortrijk?
De actiegroep Abdijkaaimannen wil met een volksfeest geld inzamelen om het openluchtbad in Kortrijk langer open te houden. "We hebben 30.000 tot 50.000 euro nodig", zegt Jeroen Thibaut. De zwemliefhebbers vrezen ook dat de beperkte openingsuren de voorbode zijn van een definitieve sluiting.

Het openluchtbad in de Abdijkaai lokt tijdens een goed seizoen al snel 40.000 bezoekers. Het zal dit jaar enkel open zijn in juli en augustus vanaf 12 uur. Vroeger kon je er van mei tot en met augustus terecht vanaf 10 uur. Nu wil het stadsbestuur de dure exploitatiekosten inperken. De Abdijkaaimannen, een groep zwemliefhebbers, vreest dat het de voorbode is van een definitieve sluiting binnen enkele jaren.


"We vragen dat alle Kortrijkzanen minstens twee keer komen zwemmen deze zomer", zegt Thibaut. "Dan moet het bad aan 150.000 bezoekers raken. Zo heb je niet alleen meer opbrengsten, maar kan je het stadsbestuur beter overtuigen dat het bad nog een toekomst heeft."


De Abdijkaaimannen willen zelf het zwembad de eerste twee weken van september uitbaten. Uit eerste cijfers blijkt dat 30.000 tot 50.000 euro nodig is om de kosten te dekken. "We organiseren in augustus een volksfeest om geld in het laatje te brengen. We koppelen dit evenement aan een ludieke zwemwedstrijd en openluchtcinema, ", zegt Jeroen Thibaut. "Hopelijk krijgen we toestemming om het feest in het openluchtbad te houden, maar anders wijken we uit. Bedrijven willen we tijdens de eerste twee weken van september, telkens in de voormiddag, sessies teambuilding aanbieden. We laten zelfs mobiele sauna's aanrukken en zorgen ook voor een barbecue. Er is al interesse. Die inkomsten worden eveneens gebruikt om te kosten te dekken. We bekijken ook of we de exploitatiekosten niet zelf naar beneden krijgen. We hebben weliswaar twee redders en gespecialiseerd onderhoudspersoneel nodig, maar misschien kunnen we de kassa's door vrijwilligers laten bemannen."

Beslissing

Vrijwilligers vinden zal geen probleem zijn. Tijdens een infomeeting woensdagavond daagden 40 geëngageerde inwoners op. "We willen ook de vestiaire met douches sluiten en enkel de hokjes buiten gebruiken", vervolgt Thibaut. "Dan moeten bezoekers in september zelf op hun materiaal passen, maar ik verwacht daar geen klachten over. We rekenen in september op minstens honderd zwemmers per dag." Het plan wordt op 24 juni aan burgemeester Van Quickenborne (Open Vld) en N-VA-sportschepen An Vandersteene voorgelegd.