5 jaar cel en werkstraf voor verkoop 18 kg cannabis

Een 25-jarige man uit Ardooie is veroordeeld tot 5 jaar cel, 6.000 euro boete en een verbeurdverklaring van 56.000 euro voor de verkoop van 18 kilogram cannabis en 100 gram cocaïne.

Een 21-jarige vrouw uit Marke wordt aanzien als medeplichtig en kreeg 120 uur werkstraf.


"De twee werden op 23 september 2015 eigenlijk per toeval betrapt op de snelwegparking in Beveren langs de E17. Een bestuurder van een Volvo negeerde een verkeersbord. Bij een controle vond de wegpolitie liefst 2 kilogram cannabis, 100 gram cocaïne en 6.000 euro in de auto", sprak de procureur tijdens het proces. De twee werden aangehouden en gingen over tot verklaringen. Sven L. gaf toe 18 kilo cannabis verkocht te hebben in een periode van april tot september 2015. In juni 2014 liep hij al tegen de lamp toen hij drugs vervoerde met zijn wagen. Daarvoor kreeg hij 12 maanden met uitstel. "Maar het stopt niet. Want tijdens zijn voorhechtenis is hij nog twee keer betrapt met drugs in de gevangenis. Hij heeft kansen genoeg gekregen", aldus de procureur.


Het was de reden voor de dermate zware straf die de rechter uitsprak. Tweede beklaagde Anna P. (21) uit Marke kreeg het overigens hard te verduren tijdens het proces. "In welke milieus begeef jij je eigenlijk? Tijdens telefoontaps hoorden we gesprekken met Frederick Calebout, broer van syriëstrijder Olivier Calebout. Tegen hem schepte je op over al je vrienden in de gevangenis en over het feit dat je nog steeds drugs neemt tijdens je probatie", was de procureur snoeihard. "Ik was verliefd op die jongen en wilde stoer doen", verdedigde ze zich. Ze kreeg een werkstraf van 120 uur.


(BBO)