42 graden op Grote Markt: Kortrijk wil groendaken laten verplichten

Groendaken dringen de hitte in steden terug én zijn goed voor de biodiversiteit
Timmy Van Assche Groendaken dringen de hitte in steden terug én zijn goed voor de biodiversiteit
Het was donderdagnamiddag 42 graden op de Grote Markt in Kortrijk. Historisch warm en het sein voor een opmerkelijke uitspraak: “We gaan vanaf het najaar groendaken laten verplichten”, zegt waarnemend burgemeester Wout Maddens (Team Burgemeester). Het is bewezen dat groendaken een koelingseffect hebben.

Voor u het nóg warmer krijgt door de opmerkelijke uitspraak: het is natuurlijk niet zo dat de eigenaars van àlle woongelegenheden in Groot-Kortrijk nu manu militari in een groendak moeten investeren. “We willen het laten verplichten op nieuwe gebouwen, waar dat technisch mogelijk is”, zegt Wout Maddens, die ook schepen van Wonen is. “We onderzoeken op welke wijze we de vergroening van daken in de vernieuwde stedelijke bouwverordening kunnen opnemen.” Maatregelen dringen zich sowieso op om steden hittebestendig te maken. Want steden zijn vaak hitte-eilanden omdat beton en asfalt warmte sneller en langer vasthouden. Kwalitatieve groendaken zijn een buffer. Ze hebben door hun grote bladmassa zelfs meer koelingskracht dan straatbomen of geveltuinen.

We willen groendaken laten verplichten op nieuwe gebouwen, waar dat technisch mogelijk is

Wout Maddens

Premie tot 500 euro

Kortrijkzaan en landschapsarchitect Denis Dujardin benadrukt dat vooral retentiedaken voor een enorme afkoeling zorgen. Dat zijn daken waarbij het regenwater op het dak wordt opgevangen, als bron voor de tuinen. “Ze hebben zo een nog hoger koelingseffect, zowel voor de stad als voor het gebouw”, zegt Denis Dujardin. “Zo zijn er voorbeelden waarbij je na de aanleg van een retentiedak de airco kan uitschakelen.” Nog voordelen van groendaken: het verhoogt de woningwaarde, het haalt schadelijke stoffen uit de buitenlucht, het verlengt de levensduur van een dak met gemiddeld twintig jaar en het werkt kostenbesparend door verlaging van onderhouds- en energiekosten. Met andere woorden: je wint de investering sowieso terug. De prijs voor een groendak gaan in grote lijnen van 45 tot 200 euro per vierkante meter. De stad kent een premie toe van 25 euro per vierkante meter, met een minimum van 6 vierkante meter groendak (150 euro) en een maximum van 500 euro. Maar er waren sinds begin 2017 tot nu amper 16 aanvragen. “We gaan meer sensibiliseren”, zegt Wout Maddens. “Mensen gaan hopelijk sneller de weg vinden, met het veranderende klimaat en de steeds extremere temperaturen.

Wout Maddens en Denis Dujardin met beneden, op de achtergrond, het groendak op het stadhuis.
Henk Deleu Wout Maddens en Denis Dujardin met beneden, op de achtergrond, het groendak op het stadhuis.

Bomen

Inzetten op groendaken volstaat niet. Want er hebben tal van soorten groen een positief effect op het klimaat van een stad. Dat tonen metingen van de temperatuur netjes aan. Het was donderdagnamiddag 42 graden op de Grote Markt, nabij het Belfort. Maar vlakbij, onder de bomen aan horecazaak Tarterie, was het ‘maar’ 34 graden. “Het gaat over meer dan alleen maar zoveel mogelijk bomen planten”, zegt Dujardin. “Het gaat ook over een zorgvuldige plaatsing, zodat bomen oud én groot kunnen worden. En de aanplant moet doordacht zijn. Zo staan de bomen in de middenberm van de Lambrechtlaan (R36) in losse groepjes in plaats van in regelmatige rijen. Om het zogenaamde ‘canyon-effect’, waarbij fijn stof wordt opgehouden, te vermijden. En op de Drie Hofsteden zijn naast inheemse bomen ook ‘bijenbomen’ geplant. Met veel nectar. Goed voor de bijen, die een belangrijke schakel zijn voor de biodiversiteit.”

Een voorbeeld van een tegeltuin
Image Globe Een voorbeeld van een tegeltuin

Bij stukken verwilderd gazon is de bladmassa veel groter. Dat betekent meer absorptie van CO2. Maar ook meer koelingskracht.

Denis Dujardin

Wilde beplanting

Er is verder een premie van 25 euro voor tegeltuintjes in Kortrijk. Waar er in anderhalf jaar al 60 aanvragen voor waren. Ook tegeltuintjes helpen bij het zuiveren van lucht én het terugdringen van de temperatuur. En dan is er nog de verwildering, als bewuste strategie. Want er mag niet meer met herbiciden gewerkt worden. Een voorbeeld van ‘wilde’ beplanting is het ecologisch park op Weide. Mensen nemen dan al snel het woord onkruid in de mond. “De natuur krijgt zo net meer kans om zich te ontwikkelen, wat goed is voor de biodiversiteit”, zegt Denis Dujardin. “Vogels en insecten varen er wel bij. Er zijn nog keurig onderhouden perkjes of gazonnetjes, maar het groen ziet er stilaan toch vooral wilder uit. Wat ook het stedelijk hitte-eiland helpt afkoelen. Zo is bij stukken verwilderd gazon de bladmassa veel groter. Dat betekent meer absorptie van CO2. Maar ook meer koelingskracht. Je ziet dat fenomeen ook steeds meer in de ons omringende landen.”
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rosa Cockx

  De hitte doet rare dingen met mensen. Groen daken geven meer nadelen dan voordelen. Ga eens te raden bij verstandige mensen die ervaring hebben met zulke daken. Weeral verplichten van nutteloze groen daken. Hopeloos dit land met zijn regeltjes. Er wonen hier te veel mensen op te kleine oppervlakte dat is het probleem.

 • Danny Clabots

  Politici en gezond verstand, is een combinatie die niet bestaat. Steeds hetzelfde verhaal. Ze hebben ergens iets gehoord, maar weten niets af van het geheel. Politiek is de kunst om een oplossing te bedenken voor niet bestaande problemen, zodat nieuwe problemen ontstaan. Kwestie van zichzelf een bestaansreden te geven.

 • Roos Himpe

  Eerst overal groen rooien voor hun betonnen prestige projecten en dan bleiten dat er groendaken moeten komen.Te zot voor woorden.

 • Wouter Beyen

  plant eerst wat meer bomen op de markt, en dan geen kleine prullen maar grote exemplaren die voor verkoeling zorgen

 • GISELE VILDAER

  En na één week boven de 25 graden komt er een verbod op waterverbruik. Het dak zal niet lang groen blijven. Achteraf zit je met een uitgedroogde graslaag die brandrisico verhoogd. Top idee !!