39 laadpalen voor elektrische wagens tegen 2020

Schepen Axel Weydts en Marijke Rabaut en Geert Peelaers van Eandis bij de laadpaal op de parking Broeltorens.
Foto Henk Deleu Schepen Axel Weydts en Marijke Rabaut en Geert Peelaers van Eandis bij de laadpaal op de parking Broeltorens.
Leverancier Allego laat 39 nieuwe laadpalen voor elektrische wagens plaatsen in Kortrijk, goed voor een kostprijs van zo'n 6.200 euro per paal. Ze staan er tegen 2020. Distributienetbeheerder Eandis rolt het project uit.

Hoeveel Kortrijkzanen al met een elektrische of hybride wagen rijden, is niet duidelijk, omdat er geen cijfers zijn. Maar 39 laadpalen is niet te veel, vindt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a), zeker niet voor de bezoekers en toeristen ook. "Chauffeurs van elektrische wagens moeten genoeg publiek toegankelijke oplaadpalen kunnen gebruiken, anders blijven ze gewoon weg uit Kortrijk", zegt Weydts. Nog dit jaar worden al elf nieuwe laadpalen gezet, waarvan de eerste woensdag in gebruik werd genomen op de parking Broeltorens.


Drie uur opladen


De andere tien komen in de parkings K, Houtmarkt, Buda, Sint-Rochus en Lange Munte, op de parking van het ziekenhuis AZ Groeninge, op de parking van de brandweer nabij Xpo, op het Sint-Michiels- en Conservatoriumplein en op het stadsdeel Weide. Het gaat over semi-snelle laadpalen, waarbij je auto helemaal opladen twee tot drie uur duurt. Het zijn dus geen 'superchargers', waarbij je auto in 20 minuten opgeladen is. "Dat zou te duur zijn, dan spreken we al snel over een investering van 30.000 euro per laadpaal", zegt Dries Dennequin van Eandis. De laadpalen aanvaarden alle laadkaarten. En wie gaan laadkaart heeft, kan met de app Smoov ook met een kredietkaart betalen. Met dezelfde app zie je op je smartphone ook waar er laadpalen zijn. Dat kan je ook nagaan met de app van het parkeerbedrijf Kortrijk (Parko), waar binnenkort bovendien aangegeven wordt welke laadpalen er vrij zijn. Nog meegeven dat er sinds vijf jaar al laadpalen staan in de Dolfijnkaai en op de Graanmarkt. Die zijn van Bluecorner en verdwijnen op termijn. Omdat enkel abonnementhouders van Bluecorner er hun elektrische wagen kunnen opladen en de laadpalen vaak niet bereikbaar zijn door evenementen. (LPS)