29 mensen geëvacueerd na brand

MEDISCH RAMPENPLAN AFGEKONDIGD NA BRANDSTICHTING IN KELDER FLATGEBOUW

Papa Vahram Sargsyan (37), dochter Asya (14) en zoon Artur (13) werden gewekt door de buurvrouw die op hun deur kwam kloppen.
Alexander Haezebrouck Papa Vahram Sargsyan (37), dochter Asya (14) en zoon Artur (13) werden gewekt door de buurvrouw die op hun deur kwam kloppen.
In de Stationsstraat in Kortrijk zijn zondagnacht 29 mensen, onder wie elf kinderen, geëvacueerd uit een flatgebouw, nadat iemand brand had gesticht in de kelder. Het medisch rampenplan werd afgekondigd. "Eén bewoner had te veel rook ingeademd en moest naar het ziekenhuis. Twee anderen hadden te hoge CO-waarden in het bloed", zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

"We lagen allemaal te slapen, toen onze buurvrouw rond 00.20 uur plots op de deur begon te kloppen", vertelt Asya Sargsyan (14), die samen met haar ouders, broer, zus en nog twee familieleden die bleven overnachten, in hun appartement op de eerste verdieping was. "Papa is wakker geworden door het gebonk. Toen we de deur opendeden, hing de gang vol rook, je kon bijna niets meer zien. We zijn allemaal zo snel mogelijk naar buiten gegaan."


Asya voelt zich niet helemaal goed. "Ik ben een beetje draaierig, waarschijnlijk door de rook. Het was een grote chaos, want bij sommige mensen was het alarm niet afgegaan. De buurvrouw heeft een man zien weglopen, toen ze de lift wou nemen. Hij droeg een T-shirt en had tatoeages."


Iedereen die aanwezig was in het appartementsgebouw, achttien volwassenen en elf kinderen, werd opgevangen in brasserie Falstaff. Die zaak is sinds donderdag pas opnieuw geopend met een nieuwe uitbater (zie kader). Het medisch rampenplan werd afgekondigd. "Dat deden we om iedereen zo snel en zo goed mogelijk te kunnen verzorgen", legt burgemeester Vincent Van Quickenborne, die ook ter plaatse kwam tijdens de evacuatie, uit.

Het hoopje kleren dat in de kelder van het flatgebouw in brand werd gestoken.
Alexander Haezebrouck Het hoopje kleren dat in de kelder van het flatgebouw in brand werd gestoken.

Camera's

"De brand kon snel worden geblust door de brandweer, maar er was veel rook. Eén iemand moest naar het ziekenhuis, omdat die te veel rook had ingeademd. Artsen hebben ook de CO-waarden van iedereen opgemeten. De mensen met te hoge waarden kregen extra zuurstof. In het gebouw hangen camera's, we hopen om de dader via die beelden te identificeren."

Getuige

De politie kon al een getuige ondervragen, die de dader zag weglopen. Een verdachte werd nog niet opgepakt. Eandis kwam ter plaatse om te kijken of de elektriciteit in het gebouw kon worden gegarandeerd. Vanaf 2 uur konden de mensen opnieuw naar hun appartement, al duurde het tot 3.30 uur voordat iedereen dat kon doen. Alleen de verlichting in de gemeenschappelijke gangen werkte nog niet. De bewoners mochten ook niet in de kelder komen, die werd in beslag genomen door de politie.