1 op 20 restaurants in Vlaanderen heeft laadpunt
voor elektrische auto

Zaakvoerder Jeroen Ferket van ‘t Wit Kasteel bij zijn laadpalen. Het restaurant was het eerste in de regio waar elektrische wagens konden opgeladen worden.
Alexander Haezebrouck Zaakvoerder Jeroen Ferket van ‘t Wit Kasteel bij zijn laadpalen. Het restaurant was het eerste in de regio waar elektrische wagens konden opgeladen worden.
Meer dan één op 20 restaurants in Vlaanderen heeft ondertussen één of meerdere laadpunten voor elektrische auto’s in de directe omgeving. ’t Wit Kasteel in Kortrijk plaatste als eerste horecazaak in Kortrijk al laadpalen in 2017. “En ik heb het me nog nooit beklaagd”, zegt zaakvoerder Jeroen Ferket.

Uit een onderzoek van het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) blijkt dat ondertussen meer dan één restaurant op twintig in Vlaanderen laadpunten voor elektrische wagens heeft in de directe omgeving. “Dat is van de restauranthouders commercieel slim gezien”, zegt Christine Mattheeuws van het NSZ. “Elektrische wagens worden als het alternatief gezien voor ‘proper’ rijden, en dat in deze klimaatgevoelige tijden. Acht procent van de bevraagde restaurants die nog geen laadpunt hebben, zijn ook van plan om er de komende twee jaar één te installeren.” 

Groener wagenpark

Jeroen Ferket van ’t Wit Kasteel in Kortrijk sprong als eerste op de kar. Hij heeft al laadpalen sinds 2017. “Ik heb het me nog geen moment beklaagd. Tegenwoordig worden de laadpalen bijna dagelijks gebruikt. Ik bied ze ook gratis aan. Mijn elektriciteitsfactuur is er een beetje door gestegen, maar zoveel scheelt dat niet. We zitten ook in het gps-systeem van Tesla, waardoor een bestuurder ziet waar er laadpunten zijn. Eén keer zijn Nederlanders hierdoor bij ons terechtgekomen. Je merkt ook dat er steeds meer elektrische wagens rondrijden.” Dat blijkt ook uit de cijfers. Volgens de Vlaamse overheid waren er op 1 januari 2019 al 42.954 milieuvriendelijke wagens in Vlaanderen. Dit komt overeen met 1,21 procent van het wagenpark. In 2018 werden er in Vlaanderen 12.793 nieuwe milieuvriendelijke wagens ingeschreven. Dit is een stijging van 40 procent ten opzichte van de twee voorbije jaren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.