1.300 studenten Vives geëvacueerd

JONGEMAN STUURT VALSE BOMMELDING VIA MAIL

Niemand mocht het gebouw van Vives in Kortrijk een tijdlang betreden.
Hans Verbeke Niemand mocht het gebouw van Vives in Kortrijk een tijdlang betreden.
Een student van de hogeschool Vives in Kortrijk heeft afgelopen nacht niet al te best geslapen. De jongeman is verantwoordelijk voor een valse bommelding die gisteren leidde tot de evacuatie van 1.300 studenten, op twee campussen van Vives in Kortrijk en Roeselare. Nog voor de sweeping van beide gebouwen was afgerond, kon de politie de student al identificeren en oppakken.

"Morgennamiddag zal er om 14.30 uur een bom ontploffen in Vives; gelieve hiermee rekening te houden." Die vreemde boodschap kregen vijf studenten donderdagavond via WeTransfer in hun mailbox. Geen van hen nam de dreiging ernstig. "Ze dachten aan een flauwe grap maar wisten van elkaar niet dat ze de boodschap hadden ontvangen", zegt Joris Hindryckx, algemeen directeur van de hogeschool Vives. "Pas in de loop van de voormiddag kwam dat aan het licht. Daarop stapten de studenten naar een docent en die verwittigde ons." De politie nam geen risico. "De vijf studenten die de bommelding ontvingen, volgen allen les in het gebouw Handelswetenschappen en Bedrijfskunde", zegt Joris Hindryckx. "Daarom werd beslist om alleen dat gebouw te evacueren, goed voor zo'n 700 studenten." Omdat in de melding niet duidelijk was welke campus van de hogeschool geviseerd werd, bracht de politie ook de collega's in Roeselare op de hoogte. Daar heeft Vives namelijk ook een campus en die werd compleet ontruimd. 600 studenten zagen hun lessen opgeschort. Speurhonden werden ingezet om de campussen af te snuffelen, op zoek naar een eventuele bom. Dat leverde echter niks op. Tegelijk zocht de politie naar de anonieme melder

Ook de personeelsleden moesten het gebouw verlaten.
Hans Verbeke Ook de personeelsleden moesten het gebouw verlaten.

Opgepakt

"Die werd snel aangetroffen in de vriendenkring van de vijf ontvangers", weet Hindryckx. "Hij werd opgepakt in onze gebouwen. Ik heb de jongeman in kwestie even gezien. Hij leek bijzonder aangedaan. Niets wijst in de richting van iemand die geradicaliseerd is, want helaas moet je vandaag de dag rekening houden dat het ook vanuit die hoek kan komen. We vermoeden dat hij een flauwe grap heeft willen uithalen maar helaas heeft hij de impact daarvan danig onderschat. Hij heeft iets gedaan wat 'm nog heel lang zal bijblijven."

Factuur

Wat er nu met de jongeman in kwestie moet gebeuren, is niet duidelijk. Het parket kon of wilde daar gisteravond niet over communiceren. De kans bestaat dat hij straks de factuur van de hulpdiensten zal gepresenteerd krijgen. Voor de studenten in Kortrijk betekende de evacuatie overigens niet het einde van de lesdag. Na de middag werden de colleges gewoon hervat, niettegenstaande velen inmiddels naar huis waren gegaan. In Roeselare werden de namiddaglessen wel opgeschort. "Maar dat was meer uit praktische overwegingen", zegt Hindryckx. "Op maandagnamiddag wordt in Roeselare sowieso minder les gegeven. Vanuit praktisch oogpunt kwam dit ons in de omstandigheden beter uit."