"Ziek zijn kost handenvol geld"

VRIENDEN EN FAMILIE ORGANISEREN BENEFIET VOOR ANTONIO

Antonio met zijn zus Tamara, broer Marino en vriendin Evelyne Egels.
Deleu Antonio met zijn zus Tamara, broer Marino en vriendin Evelyne Egels.
Enkele familieleden van vrienden van Antonio Viaene uit Kortrijk organiseren zaterdag een benefietavond om 'Twunne' te steunen. Antonio heeft leukemie, en hij komt amper rond met de invaliditeitsuitkering die hij krijgt. "Antonio heeft het moeilijk. Nergens kan hij terecht. Het is onze plicht om hem te helpen", klinkt het.

In 2015 werd leukemie vastgesteld bij Antonio. "Er volgde een enorm lastige periode, met chemo, bestraling en een beenmergtransplantatie. Ik heb diep gezeten." Zus Tamara Viaene knikt instemmend. "Alles wat maar kon mislopen, is misgelopen", vult ze aan. "De ene complicatie volgde de andere op. Op de koop toe liet zijn immuunsysteem het afweten, waardoor hij bijna niet meer buiten mocht."

Leven van infusen

Wekenlang kon Antonio amper iets eten of drinken. "Ik leefde enkel nog van de infusen die ik kreeg. Na alle behandelingen en complicaties woog ik geen 60 kilogram meer", zegt Antonio. "Hij heeft op een moment dat hij het echt niet meer zag zitten, zelfs euthanasie aangevraagd", zegt Tamara. "Gelukkig is het kort daarna eindelijk eens wat beginnen meezitten. Hij vond opnieuw de moed om weer door te gaan."

Spaarcenten

De ziekte van Antonio heeft hem al handenvol geld gekost. "En ik moet het nu met een invaliditeitsuitkering stellen van 1.046 euro per maand. Ik heb een goeie verzekering, maar uiteraard dekt die ook niet alles. Medicijnen, dokters- en ziekenhuisbezoeken kosten mij een fortuin. Trek daar ook nog eens mijn huishuur van af en je snapt dat ik het einde van de maand niet haal met mijn uitkering. Ik had wat spaargeld, gelukkig. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat ik mijn zuurverdiende spaarcenten helemaal moet opleven, omdat ik tegen kanker moet vechten?"

Aanvragen

Antonio heeft al verschillende aanvragen lopen voor premies hier en daar. "Het probleem is ten eerste dat niemand eigenlijk erg duidelijk is over waar je als kankerpatiënt allemaal recht op hebt. Ik moet telkens van andere patiënten horen dat ik nog op bepaalde extra's recht heb." Maar heel veel extra's vielen er nog niet in Antonio's schoot. "Eén welbepaalde arts heeft me bijvoorbeeld net één puntje te weinig gegeven op de schaal van 'ziek zijn', waardoor ik naast een belangrijke premie heb gegrepen. En dat terwijl er verschillende artsen van oordeel zijn dat ik wél ziek genoeg ben. Ik heb overal het gevoel dat ik van het kastje naar de muur word gestuurd."

Eetfestijn

Om Antonio een hart onder de riem te steken, organiseren vrienden en familie nu een benefietavond in de Klokke in Gullegem. 'Twunne kjè u goe erte' werd de avond gedoopt. "De plaatsen voor het eetfestijn zijn uitverkocht, maar we roepen iedereen op om vanaf 17.30 eentje te komen drinken die avond, en zo Antonio te steunen." Het idee voor de benefiet kwam eigenlijk van Antonio's moeder Lucienne Viaene. "Nadat ze plots overleed afgelopen zomer, wilde ik alles nog afblazen", vertelt Antonio. "Maar ik heb nu toch beslist om ermee door te gaan, omdat zij het zo gewild had." De man is intussen druk bezig met de revalidatie. Hij hoopt in juni opnieuw aan de slag te kunnen.