"Ze begon te wenen, zo blij is ze"

BENEFIET STEUNT MAMA MET AGRESSIEVE VORM VAN PARKINSON

De vier Howest-studentes Sara Bouremah, Delphine Vanroose, Marlies Opstoel en Chloe Vandewalle houden een benefiet in jeugdherberg Groeninghe in Kortrijk.
Henk Deleu De vier Howest-studentes Sara Bouremah, Delphine Vanroose, Marlies Opstoel en Chloe Vandewalle houden een benefiet in jeugdherberg Groeninghe in Kortrijk.
Marlies Opstoel steunt samen met drie vriendinnen haar mama Trui Derycke, die een agressieve vorm van Parkinson heeft. Zo kan Trui bijna niet meer stappen. Het viertal houdt nu een benefiet. De opbrengst gaat deels naar het verbouwen van haar woonst. "Trui begon te wenen toen ze het hoorde, zo blij is ze."

Trui Derycke (54) uit Otegem, die tot goed twee jaar geleden laborante was in de campus Onze-Lieve-Vrouw van het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk, heeft multisysteematrofie (MSA). Dat is een agressieve en zeldzame vorm van Parkinson, waarbij delen van de hersenen vroegtijdig verouderen en afsterven. De symptomen gaan veel verder dan trillen en beven. "Mijn mama kan amper nog praten, terwijl ze moeite heeft om te eten, door slikproblemen", zegt dochter Marlies Opstoel (22). "Haar evenwicht is ook weg. Ze viel al vaak en zit daarom meestal in een rolstoel. Ze houdt zich sterk, is optimistisch en lacht veel. Zo komen er regelmatig vrienden op bezoek, iets waar ze energie uithaalt. Ze klaagt nooit als er andere mensen bij zijn, maar ze heeft het wel degelijk erg moeilijk. We weten niet hoe haar toestand zal evolueren. Maar wat we wél zeker weten, is dat we haar leven zo comfortabel mogelijk willen houden, in haar vertrouwde omgeving. Maar dan moet haar woning wel verbouwd worden. Zo heeft de badkamer nood aan een instapdouche, terwijl het toilet groter moet, zodat ze met haar rolstoel binnen kan rijden. Het zijn zware investeringen."

Trui Derycke, mama van Marlies Opstoel, in betere tijden.
repro Peter Lanssens Trui Derycke, mama van Marlies Opstoel, in betere tijden.

Nu of nooit

Marlies én haar vriendinnen Sara Bouremah (22) uit Kortrijk, Delphine Vanroose (22) uit Oostende en Chloe Vandewalle (21) uit Lendelede houden een benefiet. "We zien dat Marlies het steeds moeilijker heeft met de ziekte van haar mama, wat ons allemaal treft", vertellen ze. "Haar mama is een leuke en sympathieke dame. Ze verdient alle steun. Het is echt nu of nooit, want straks hebben we geen tijd meer omdat we binnenkort op stage vertrekken en daarna moeten studeren voor de examens", zeggen de derdejaarsstudenten Toerisme en Recreatiemanagement aan de hogeschool West-Vlaanderen (Howest). "De helft van de opbrengst van de benefiet gaat naar de verbouwingen, terwijl de andere helft naar de Vlaamse Parkinson Liga gaat. Op vraag van Trui zélf, want ze wil dat het geld ook in onderzoek naar haar aandoening wordt gefinancierd."

Gratis optredens

De benefiet is op donderdag 28 december in jeugdherberg Groeninghe in Kortrijk. De toegang is gratis. Artiesten treden kosteloos op met nu al zeker shows van 'Me in the Clouds' van Hanne Nuyttens en 'JONEZY' van Jonas Desmet. Er worden drankjes zoals soep en glühwein en eten zoals gebak en pannenkoeken verkocht. Isis (27) en Katrijn (26), de zussen van Marlies, helpen mee. "Het treffen krijgt nog verder vorm, hou de pagina 'eindejaarsbenefiet voor mama' op Facebook in de gaten", vertellen de vriendinnen. "We spreiden het sowieso van 15 tot 22 uur, zodat niet iedereen op hetzelfde moment moet komen. We mikken op minstens tweehonderd bezoekers. We roepen iedereen op om eens te passeren en hopen op een grote opkomst van studenten en docenten. Trui zal er zijn, samen met familie en vrienden. Maar niet de hele dag, dat zou te zwaar zijn", aldus de jongedames. Karen Dergeloo, de mama van Delphine, hield ook al een massagemarathon voor Trui. Wie er niet bij kan zijn op de benefiet, maar toch een gift wil doen, kan dat op rekeningnummer BE42 1030 5276 6654.