"Wij eisen een erkend statuut"

ONTHAALOUDERS TREKKEN MET PETITIE NAAR MINISTER VANDEURZEN

Onthaalmoeder Sylvie klaagt samen met collega's de toekomstplannen van minister Vandeurzen aan.
Petit Onthaalmoeder Sylvie klaagt samen met collega's de toekomstplannen van minister Vandeurzen aan.
Onthaalouders pleiten voor een erkend statuut. Een groep met 25 betrokkenen kwam daar woensdagavond voor samen. Er loopt ook een petitie, waar al zo'n 600 handtekeningen op staan. "Ze werken in erg ondankbare sociale omstandigheden", bevestigt OCMW-voorzitter Philippe De Coene. Minister Vandeurzen bekijkt het.

Het ongenoegen is groot. De spreekwoordelijke druppel was een recente doorlichting van Kind & Gezin, waaruit moet blijken dat onthaalouders te weinig moeite doen om baby's en peuters nieuwe dingen te leren.


"Er zitten rotte appels tussen, maar dat is een zeer kleine minderheid", zegt Sylvie Kesteloot (34) uit Heule.


"De meesten zien doodgraag kinderen en doen tussen het eten maken en alle zorgen door wél moeite om verhaaltjes voor te lezen, te zingen, te spelen, te knutselen, enzovoort. Maar tegelijk onthaalouder en een soort juf zijn, die een peuter bijvoorbeeld zijn of haar naam leert schrijven, is een brug te ver. We voelen ons geviseerd en minderwaardig, want na jaren hebben we nog steeds geen erkend statuut. We werken tot twaalf uur per dag, maar krijgen nog geen twee euro per kind per uur. En dat terwijl onthaalgrootouders in Roeselare vier euro per kind per uur krijgen, omdat de nood aan onthaalouders erg groot is. Wraakroepend."

Onthaalmoeder Sylvie Kesteloot leest een verhaaltje voor aan de kinderen.
Petit Onthaalmoeder Sylvie Kesteloot leest een verhaaltje voor aan de kinderen.

Geen deftig pensioen

Sylvie legt nog pijnpunten bloot. "Ons nettoloon hangt af van het aantal kinderen dat komt. Maar per ziek kind dat afwezig is, krijgen we maar een kleine twee euro compensatie per dag, waarop we nog eens belast worden. We krijgen verder geen vakantiegeld, geen premies, moeten niet op anciënniteit rekenen en hebben geen recht op een deftig pensioen. Wie in 2014 of later startte, moet een opleiding kinderbegeleider in het dagonderwijs volgen, twee jaar lang. Dat kost, opleidingscheques en premies niet inbegrepen, 560 euro per semester. We moeten tegen 2024 bovendien 160 uur stage volgen, waarvan 80 uur bij een andere onthaalouder. Waar moeten we tijd vinden? De meeste van ons hebben zelf kinderen. Ze overdrijven echt. Dan zijn er nog de respijtdagen, waarbij ouders per jaar twintig dagen hun kind niet hoeven te brengen. Indien ouders extra dagen nemen, moeten ze betalen. Maar dat geld gaat niet naar ons, maar naar het OCMW. We zijn het beu. Daarom startte ik met de petitie. Die wordt massaal getekend, vanuit alle hoeken van Vlaanderen. Ik ben van plan om de petitie persoonlijk aan minister Vandeurzen te geven."

Proefstatuut

Veel van de actievoerders die woensdagavond bij Sylvie thuis samen kwamen, werken bij de OCMW-dienst voor onthaalouders in Kortrijk.


"Ik roep alle politieke partijen op om eindelijk werk te maken van een erkend statuut", zegt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (sp.a). "Onthaalouders kunnen er met moeite van leven, waardoor er veel stoppen. We proberen zelf het gat te dichten door hen goed te begeleiden. Zo doen we hun papierwerk, wat hun taak verlicht. Ze krijgen een jaarlijkse premie van 100 euro om spulletjes te kopen. En starters krijgen een premie van 500 euro. We sleutelen verder aan een digitale 'kinderopvangzoeker', zodat er geen onbezette plaatsen zijn."


Er is een proefstatuut, maar dat loopt maar bij een kleine vijf procent van de onthaalouders. Er zijn nog zo'n 5.000 onthaalouders in Vlaanderen. Enkele jaren geleden waren er dat nog 7.500.


"Het proefstatuut is met twee jaar verlengd, om de fiscale effecten beter te evalueren", zegt woordvoerder Nico Krols van Vlaams minister van Gezin Jo Vandeurzen (CD&V). "We onderzoeken tegelijk hoe we de gezinsopvang het best uitbouwen en ondersteunen. Op basis van de resultaten leggen we dit najaar een voorstel voor aan de sector."