"We hebben hier zelfs een museum"

VERNIEUWDE APOTHEEK CROCODILE MAAKT INDRUK

De eerste drogisterij van de familie Copermans op de Grote Markt anno 1900.
Anckaert De eerste drogisterij van de familie Copermans op de Grote Markt anno 1900.
Crocodile is vernieuwd. De bekendste apotheek van Kortrijk, sinds 1895 op de Grote Markt, onderging een spectaculaire metamorfose, met als blikvanger een museum over de Grote Markt. "Niet enkel leuk voor Kortrijkzanen, maar ook voor toeristen", zegt apotheker- zaakvoerder Olivier Van Poucke (47).

Wie Crocodile binnenstapt, waant zich in een andere wereld. "De investering is te vergelijken met de aankoop van een flat in Knokke. We moeten ons echter onderscheiden, om klanten tevreden te houden", vertelt Van Poucke, die Crocodile runt met zijn vader en apotheker Xavier (75) en zus en administratief beheerder Annabel (45). "Er wonen steeds minder mensen in het hart van de stad, we zijn minder bereikbaar sinds de parking op de Grote Markt weg is en ziekenhuis AZ Groeninge sloot zijn campussen in de binnenstad. Wie nu van het nieuwe ziekenhuis op Hoog Kortrijk met een voorschrift naar hier afzakt, komt onderweg pakweg vier apothekers tegen. Er zijn nog factoren. Zo stuurt minister van Volksgezondheid Maggie De Block op fusies van apotheken aan. Vooral in steden is er overconcentratie. Ook openen er tegen 2020 twintig Medi-Markets in ons land. Dat zijn supermarkten waar je gezondheidsproducten en medicijnen zonder uitleg kan kopen."

Zaakvoerder Olivier Van Poucke in de 'nieuwe' Crocodile.
Johan Anckaert Zaakvoerder Olivier Van Poucke in de 'nieuwe' Crocodile.

Sanotheek

Tijd om stevig tegengas te geven dus en uit te pakken met de apotheek van de toekomst. Zo zet Crocodile, waar tien personeelsleden werken, zich in de markt als huisapotheker. "Senioren wonen langer thuis en nemen vaker chronisch medicatie", aldus Van Poucke. "Wij volgen die klanten nauwgezet op en verwittigen hen als ze bijvoorbeeld een nieuw voorschrift nodig hebben of naar hun dokter moeten." Ook nieuw is een sanotheek, wellicht de enige in ons land. In dat centrum in Crocodile vind je alles om gezond te zijn en te blijven, met onder meer gezondheidsproducten, parfumerie, vitamines en zonnecrème. Er is op de eerste verdieping zelfs een sanosalon, waar workshops en demonstraties zijn en waar er ook een make-uphoek is.

Oude brandramen

Op diezelfde eerste verdieping maakte specialist Philip Willaert uit Oostende werk van een museum, waarin de geschiedenis van Crocodile en de Grote Markt aan bod komt. Een museum in een apotheek is uniek in ons land. Er zijn een video en tal van foto's te zien, met daarop bijvoorbeeld het defileren van Duitse soldaten op het centrumplein, in 1914 tijdens WO I. "Geïnteresseerden mogen vrij het museum bezoeken", zegt Van Poucke. "En wie iets wil kopen, krijgt een 'croco-wachtertje' mee. Het lijkt op een gsm. Wanneer een klant aan de beurt is, gaat het 'croco-wachtertje' oplichten en trillen. We zijn heel fier op onze nieuwe apotheek. We zijn klaar voor de komende 50 jaar, met respect voor het verleden wel. Zo zijn onze oude brandramen en een opgezette krokodil niet verdwenen. Het blijft ook persoonlijk, huiselijk en warm. In Crocodile geen bediening met robots." Nog meegeven dat de apotheek de authentieke handcrème Krokodil uit 1895 opnieuw lanceert.