"We blijven overeind, omdat we kwaliteit in flessen aanbieden"

MELKBOER FAVERE BLIJFT NA 92 JAAR BESTAAN DANKZIJ OVERNAME ZOON LORENZO

Melkboer Rudy geeft de fakkel door aan zoon Lorenzo.
Maxime Petit Melkboer Rudy geeft de fakkel door aan zoon Lorenzo.
Ze zijn op een hand te tellen, de resterende melkboeren in onze regio. Favere blijft. Sinds 1 februari is Lorenzo (33) er aan zet. Hij volgt vader Rudy (60) op en redt zo het familiebedrijf, dat al 92 jaar bestaat. "We blijven overeind, omdat we kwaliteit in flessen aanbieden", benadrukken vader en zoon.

Favere heeft een kleine 400 klanten. Niet enkel in Groot-Zwevegem, maar ook tot in Avelgem en het Morinnegoed in Kortrijk. Favere verkoopt brood, gebak, fruit en groenten, maar vooral ook zuivelproducten, zoals melk, tot 250 bakken per maand.


"Er zijn door de concurrentie van supermarkten niet veel melkboeren meer, maar wij houden stand", vertelt Rudy. "Wie bij ons een bak met twintig flessen van een halve liter koopt, betaalt vijftien euro. Iets duurder dan in een warenhuis, maar melk in een fles is veel kwaliteitsvoller. We verkopen immers enkel topmerken zoals Inex en Mik. Zonder twijfel beter dan melk in karton."

Een beeld uit de jaren 60, met Ghislain en stichter Jérome Favere.
Peter Lanssens Een beeld uit de jaren 60, met Ghislain en stichter Jérome Favere.

Rudy missen

Jérome Favere, die het bedrijf in 1925 stichtte, reed vroeger met een soort bakfiets rond, getrokken door honden, zoals Duitse herders. De melk zat toen in kannen. Mensen stonden aan de deur te wachten met kommen, om een 'pinte melk' te kopen. Die tijden zijn al lang voorbij. Nu gebeurt het vervoer in een bestelwagen. De stipte thuislevering is een troef.


"De mensen hoeven zich niet te verplaatsen", vertelt Rudy. "En als ze dat wensen, dragen we de bakken melk zelfs tot in de kelder of de garage. De klanten zien ons graag. Zo bieden ze ons met plezier een koffie of frisdrank aan. Ik amuseer me tussen het volk en zal het missen. Ik ga nog enkele maanden met mijn zoon mee op ronde. Daarna stopt het. Ik ben nog niet versleten, maar het is tijd om met pensioen te gaan", aldus Rudy.


"We gaan hem zelf ook missen, want Rudy is een heel sociaal en gemoedelijk man", vertelt klant Pieter Deconinck (50) van schrijnwerkerij Deconinck in de Ellestraat in Zwevegem.


"We zijn al een jaar of vijf klant. We zijn erg tevreden, omdat de melk prima is en omdat het thuis leveren een groot voordeel is. Als zelfstandige hebben we immers zelf weinig tijd om naar een winkel te gaan. Goed dat zijn zoon de zaak wil overnemen. Ik heb zelf een familiebedrijf en begrijp dan ook perfect hoe belangrijk die opvolging is." Na Jérome, Ghislain en Rudy is het dus tijd voor de vierde generatie Favere. Lorenzo werkte bijna 16 jaar bij aannemingen Bosschaert in Kortrijk, waar hij ploegchef was. Van wegeniswerken naar melk verkopen, het is een verandering. Hij en zijn gezin verhuisden bovendien van Sint-Denijs naar Zwevegem, om dichter bij het familiebedrijf in de Kanaalstraat te wonen. "Ik ben Bosschaert heel dankbaar, maar het spreekt me meer aan om onder de mensen te komen, je eigen baas te zijn én een familietraditie verder te zetten", vertelt Lorenzo. "Ik hoop ervoor te zorgen dat Favere in 2025 het honderdjarige bestaan kan vieren. We gaan proberen om extra klanten te werven en de ronde uit te breiden, onder meer richting Bellegem en Kooigem. En we moderniseren, door bijvoorbeeld fruitsla aan te bieden in de zomer of speciale wijnen tijdens feestperiodes. Er komt ook een website. Een Facebookpagina is er al, 'De Mobiele Vershoeve', maar die is nog niet helemaal af. Ik hoop binnen een paar jaar ook een nieuwe bestelwagen met meer koelkasten te kopen."

Lorenzo bedient een van zijn klanten.
Maxime Petit Lorenzo bedient een van zijn klanten.