't Kanon neemt nieuwe start

ROESELARENAAR NEEMT KORTRIJKS BEKENDSTE STUDENTENCAFÉ OVER

Henri Demeestere (links) en Eva Sonneville met nieuwe uitbater Laurens Moyaert.
Peter Lanssens Henri Demeestere (links) en Eva Sonneville met nieuwe uitbater Laurens Moyaert.
't Kanon, het bekendste studentencafé van Kortrijk, is overgenomen door Laurens Moyaert (23), de gewezen gerant van Bistro Botanique in Roeselare.

Het studentencafé op de Doorniksesteenweg, eigendom van brouwerij De Brabandere, is overgenomen door Laurens Moyaert uit Roeselare.


Zijn vuurdoop wordt de wielerwedstrijd Kortrijk Koerse op 7 augustus, waarbij het café altijd vol zit. Op 18 augustus, met de start van de herexamens, volgt de echte start. "Ik ken 't Kanon omdat ik er zelf vaak zat als klant en ik ken ook veel studenten, dus dat komt wel goed", zegt Moyaert, die niets aan het café verandert.


't Kanon is, samen met D'n Bross en Den Chips op 't Hoge, het bekendste studentencafé in Kortrijk. Het werd de voorbije vijf academiejaren uitgebaat door Eva Sonneville (28) uit Oostduinkerke en Henri Demeestere (25) uit Waregem.


"Het is mooi geweest", zegt Eva Sonneville. "Hoe ouder ik werd, hoe minder voeling ik had met de studenten, wat ook normaal is. Toch deed ik het erg graag, een studentencafé runnen is de beste job van de wereld. Ik ga nu op zoek naar een nieuwe job en wil een gezin stichten met mijn man Gregory Provoost."


Ook Henri Demeestere vindt het welletjes. "Ik wil niet eindigen in de horeca en ga op zoek naar een nieuwe job. Als ik nog ergens anders wil carrière maken, mag ik niet meer wachten. Ik zal altijd goeie herinneringen aan 't Kanon hebben. Het was een toevluchtsoord voor studenten, die er hun tweede thuis hadden. We zitten hier dan ook met vier studentenclubs. Dat zijn Ipsoc, Centaura, Kulak en Moeder en Vader Kanon. Die laatste is onze huisclub, die we zelf drie jaar geleden opstartten toen studentenclub Aida er mee stopte. Met succes, want Moeder en Vader Kanon heeft zo'n 80 leden."

Luisterend oor

"Ons eerste jaar was financieel moeilijk omdat we te laat openden en we zo de start van het academiejaar misten", vertelt Eva Sonneville.


"Pas toen ons tweede academiejaar startte, zat het hier vanaf de eerste dag bomvol. Dat gaf een euforisch gevoel. We hebben het altijd goed gedaan met de studenten omdat we probeerden om naar hen te luisteren. Ze konden met alles bij ons terecht." Ook Henri Demeestere blikt tevreden terug. "Er is hier altijd een mooi groepsgevoel geweest in 't Kanon, ik kan de ruzies van de voorbije vijf jaar op één hand tellen", zegt Demeestere. "We hadden ook met iedereen een persoonlijke band."


Met het begin van het academiejaar is er in 't Kanon ook nog een afscheidsfuif met Eva Sonneville en Henri Demeestere.