"Plots kreeg ik revolver tegen mijn slaap"

FRANCESCO COTTONE VAN RESTAURANT DA FRANCO OP KLAARLICHTE DAG OVERVALLEN

Zaakvoerder Francesco Cottone (62) voor zijn restaurant Da Franco, dat gisteren alsnog de deuren opende.
Foto Alexander Haezebrouck Zaakvoerder Francesco Cottone (62) voor zijn restaurant Da Franco, dat gisteren alsnog de deuren opende.
Zaakvoerder Francesco Cottone (62) van het Italiaanse restaurant Da Franco op de Grote Markt in Kortrijk heeft gisterenvoormiddag op klaarlichte dag een revolver tegen zijn slaap gekregen. Hij was onderweg naar de bank om 2.000 euro uit de kassa af te geven. "De man had een kap over zijn hoofd en vroeg me in het Frans om mijn jas af te geven", zegt Francesco, die erg onder de indruk is.

Francesco was gisteren met zo'n 2.000 euro onderweg van zijn restaurant op de Grote Markt naar de Europabank in de Leiestraat. Rond 10.45 uur liep het mis ter hoogte van het zebrapad om van de Grote Markt naar de Leiestraat te gaan. "Een jongeman met een kap over zijn hoofd nam me plots langs achter vast. Hij zette een revolver tegen mijn slaap", vertelt Francesco. "In het Frans zei hij dat ik mijn jas moest afgeven. Ik schrok me kapot en wist eerst niet wat er aan het gebeuren was. Ik draaide mij om en zei dat ik helemaal niks bij mij had. Daarop richtte hij zijn revolver naar mijn borst en kwam dichterbij. Ik heb hem een duw gegeven en ben naar de bank gelopen, maar hij achtervolgde me. Ik kon hem nogmaals van me afduwen, terwijl ik de deur van de bank openduwde. Hij wou nog binnenlopen, maar gelukkig kon ik mijn voet tegen de deur zetten om dat te voorkomen. Toen hij doorkreeg dat hij voor een bank stond, is hij weggelopen. Het was een blanke man van ongeveer 25 jaar. Hij had een mager gezicht, met een grote witte pleister op zijn rechterwang. Ik vermoed dat het om een drugsverslaafde ging."


De dader maakte uiteindelijk geen buit.


De mensen, die aanwezig waren in het bankkantoor, bekommerden zich om de geschrokken Francesco. "Nog een andere man, die alles van aan de overkant van de straat had zien gebeuren, is ook gekomen en heeft de politie verwittigd. Op het moment dat het gebeurde, was ik niet bang, maar toen ik ging zitten, kon ik alles op een rijtje zetten. Ik besefte waaraan ik ontsnapt was. Ik ben echt gechoqueerd door wat er gebeurd is. Ik sta nog steeds te trillen op mijn benen. Ik ga al jaren te voet naar de bank, maar nog nooit is me zoiets overkomen. Wie verwacht dat ook op klaarlichte dag op de Grote Markt? Er hangen zoveel camera's in de buurt."


De politie zal dan ook via camerabeelden proberen om de dader, die nog niet opgepakt is, te identificeren. Het onderzoek loopt.

Dertigjarig bestaan

Restaurant Da Franco opende op 1 februari 1987, Francesco viert dit jaar dus het dertigjarig bestaan van zijn zaak. "Elke klant die deze maand komt eten, kan een formulier invullen om iets te winnen. De hoofdprijs is een reischeque van 1.000 euro voor een trip naar Sicilië, mijn thuisbasis", zegt Francesco. Hij opende gisterenmiddag zijn restaurant al opnieuw. "Al was dat met een bang hartje", geeft hij toe.