"Onze troef? De olie voldoende verversen"

DE BLAUWE FRITUUR BAKT BESTE FRIETJES VAN VLAANDEREN

Friturist Kris Vanhaerents (midden) ontving de trofee van Beste Frituur uit de handen van presentatrice en model Véronique De Kock.
Henk Deleu Friturist Kris Vanhaerents (midden) ontving de trofee van Beste Frituur uit de handen van presentatrice en model Véronique De Kock.
De Blauwe Frituur is de beste frituur van Vlaanderen. Ex-Miss België Véronique De Kock reikte er donderdagmiddag de trofee van Best-Frit uit. "Onze troef? We werken met een geheime mix van drie oliën en vervangen de olie om de drie bakbeurten", zegt uitbater Kris Vanhaerents (52).

Frituristenorganisatie Best-Frit reikt de trofee jaarlijks uit. De beste frituur van 2017 in Vlaanderen is De Blauwe Frituur, aan de Doorniksesteenweg. Met dank aan 5.701 stemmen van klanten, een indrukwekkend aantal.


"Deze trofee zet Kortrijk op de kaart, want we zijn erin geslaagd om concurrerende frituren in veel grotere steden zoals Antwerpen en Brussel af te troeven", vertelt Kris Vanhaerents. Hij runt De Blauwe Frituur samen met dochter Ulrike (22), haar vriend Lawrence Mellebeek (23) en medewerkster Kameta Bagajeva (38). Het geheim van hun droge en krokantje frietjes beperkt zich niet tot de mix van oliën en het om de drie bakbeurten vervangen. "Want ik werk met dagverse voorgesneden frietjes van Fritco uit Zwevezele. Een andere troef is de huisbereide tartaar, met geheime ingrediënten. Het is de meest begeerde saus."

Vincent Van Quickenborne en Véronique De Kock proeven van de frietjes van De Blauwe Frituur.
Henk Deleu Vincent Van Quickenborne en Véronique De Kock proeven van de frietjes van De Blauwe Frituur.

Mexicano

De favoriet is het blauwtje. Een middelfriet met een huisbereide boulet in stukjes, brochettekruiden, gedroogde ajuintjes en huisbereide stoofvleessaus en tartaar. Deze lekkernij kost 6,70 euro. Andere populaire gerechten zijn de slaatjes met veertien verschillende groentjes, de balletjes in tomatensaus op grootmoeders wijze, de spaghetti 'de blauwe pasta' en de licht krokante broodjes Mexicano, met tartaar en americainsaus en veel gedroogde ajuintjes.


Een kleine friet heb je er voor 2,10 euro. Ook leuk: een pintje kost er maar 1,80 euro, want De Blauwe Frituur ligt midden in de studentenbuurt van Kortrijk.

Als bedanking voor de prijs, kroop Kris Vanhaerents op blote knieën naar studentencafé 't Kanon.
Henk Deleu Als bedanking voor de prijs, kroop Kris Vanhaerents op blote knieën naar studentencafé 't Kanon.

Op blote knieën

Vanhaerents was aangedaan en sprakeloos, toen Véronique De Kock hem verraste met de trofee. Hij kroop uit dankbaarheid op zijn knieën van De Blauwe Frituur naar studentencafé 't Kanon, zo'n honderd meter verderop.


Frituren die de trofee en het keurmerk van Best-Frit winnen, worden de eerste weken altijd overrompeld. De Blauwe Frituur is echter dicht tot donderdag 17 augustus. Vanhaerents had eerst gezegd dat hij het zomerverlof zou intrekken mocht hij winnen, maar dat doet hij toch niet. Begrijpelijk, na een zwaar werkjaar. "We waren het voorbije jaar wekelijks zes dagen op zeven open. We hebben hier echt allemaal onze rust hard nodig."

Kromme lijn

Het regende ondertussen al felicitaties. En dat het echt wel lekker is in De Blauwe Frituur, ondervond ook Véronique De Kock aan den lijve. De presentatrice en model liet zich donderdagmiddag helemaal gaan. Ze smulde van frietjes met tartaar, een broodje Mexicano met tartaar en americainsaus én een 'blauwe pasta' van het huis. "Vooral de sausjes op het broodje Mexicano en de huisbereide spaghettisaus met een mix van groentjes waren heerlijk", vertelde Véronique. Ze heeft nog steeds een mooi figuur. "Ik eet iedere week frietjes", vervolgde Véronique. "Ik kan het écht niet laten om goed te eten. Al zit ik nu wel helemaal vol, hoor", lachte ze.


Open Vld-burgemeester Vincent Van Quickenborne (43), ook van de partij, at wat minder omdat hij wel op zijn lijn moet letten. "Ah, een kromme lijn is ook een lijn", knipoogde De Kock.


Bekijk het filmpje over De Blauwe Frituur op onze website: www.hln.be/frituur