"Misbruik was seksueel én fysiek"

SLACHTOFFER GETUIGT DAAGS NA NIEUWS OVER ONTSLAG PRIESTER DANIEL D.

Jan Lesaffre uit Kortrijk getuigt over seksueel misbruik door de pas ontslagen priester Daniel D.
Foto JVK Jan Lesaffre uit Kortrijk getuigt over seksueel misbruik door de pas ontslagen priester Daniel D.
Het nieuws dat de priester van Heuvelland Daniel D. is ontslagen na klachten over seksueel misbruik in het Heilig Hartcollege van Waregem brengt bij Jan Lesaffre (48) uit Kortrijk nare herinneringen naar boven. Ook hij was slachtoffer van de man. "Het misbruik was niet enkel seksueel maar ook fysiek."

De Brugse bisschop Jozef De Kesel ontsloeg rond de jaarwisseling Daniel D. als priester van Heuvelland. Gisteren kwam aan het licht dat klachten over seksueel misbruik aan de basis ervan liggen. Zowel bij het opvangpunt seksueel misbruik van het bisdom als bij het Kortrijkse parket kwamen klachten binnen over seksueel misbruik toen Daniel D. als priester-leraar tussen 1966 en 1992 in het Heilig Hartcollege in Waregem aan de slag was. De klachten worden nu onderzocht.

Medische controle

Eén van die misbruikte leerlingen was Jan Lesaffre uit Kortrijk. "Ik schrok toen ik het nieuws van zijn ontslag in Heuvelland las", vertelt hij. "Ik ben blij dat het is gebeurd, maar ik kaartte het al jaren geleden aan. Ik diende zelfs klacht in bij de politie, maar hoorde er niets meer van. Naar het opvangpunt rond seksueel misbruik van het bisdom stapte ik niet omdat ik dat niet vertrouw. Dat is ook een onderdeel van de kerk."


Toch raadt woordvoerder van het Brugse bisdom Peter Rossel aan dit alsnog te doen. "Misschien moet ik dat inderdaad maar doen", bedenkt Jan.


Hij was een jaar of elf toen hij op het internaat van het Heilig Hartcollege met Daniel D. te maken kreeg. "Over het onderwijs en de school geen kwaad woord, maar wat er op het internaat gebeurde...", getuigt Jan. "Die man sloop onze kamers binnen en betastte ons. Als een jongen een opmerking maakte, zei hij dat hij een medische controle uitvoerde. Aan ons geslachtsdelen! Hij probeerde me anaal te verkrachten, bracht jongens samen die elkaar moesten aanraken. Ik ontsnapte nog aan het ergste. Sommige zwakkere jongens kregen het hard te verduren, ook fysiek. Hij sleurde ze aan de haren uit hun kamer, sloeg ze tegen de muur, trok hun broek af en sloeg met een lat op hun billen, duwde sigaren uit op hun lichaam, spoelde het toilet terwijl iemand hoofd in de wc-pot zat,... Klagen bij mijn ouders moest ik niet doen. Ze geloofden dat toch niet omdat 'priesters dat niet doen'. Dat was toen zo."


Jan is verheugd over het ontslag van Daniel D. maar hoopt ook op een andere, zware straf. "Waarom stopt het gerecht hem niet in de cel, zoals zou gebeuren met iedere burger die zich aan kinderen vergrijpt? Het gerecht verstopt zich al te vaak achter verjaring. Wat deert een ontslag een man van 73 jaar?"

Boek

De Kortrijkzaan is nog altijd getraumatiseerd door de ervaringen uit zijn jeugd. "Ik probeer het nu van me af te schrijven in een boek", besluit hij. "'Emmanuel De Sterke' zal het heten. Een fictief verhaal, maar gebaseerd op mijn ervaringen. De gelijkenissen met Daniel D. zullen treffend zijn. Alleen neem ik in het boek het heft in eigen handen en vermoord ik de dader."