"Maar we waren nog volop aan het verbouwen"

TWIJFEL OF VERZEKERING ZAL UITBETALEN OMDAT ELEKTRICITEIT NIET GEKEURD WAS

Tom Vandesompele (35) Delphine Decraemer (35) en hun zoontje Tuur (1).
Alexander Haezebrouck Tom Vandesompele (35) Delphine Decraemer (35) en hun zoontje Tuur (1).
Het gezin van Tom Vandesompele (35) en Delphine Decraemer (35) uit de Roterijstraat in Kortrijk zit met de handen in het haar. De verzekering dreigt niet uit te betalen na een brand omdat de elektriciteit in hun huis niet gekeurd was. "Maar we waren nog volop bezig met verbouwingen, dit kan toch niet?", zucht Tom.

De brand ontstond maandagavond op zolder nadat een oververhitte gsm-lader de matras in lichterlaaie zette. De bovenverdieping raakte zwaar beschadigd, maar ook de gelijkvloerse verdieping liep waterschade op. De woning is dan ook onbewoonbaar. "Sindsdien verblijven Delphine, ik en ons zoontje Tuur (1) bij Delphines mama in Menen", vertelt Tom Vandesompele. "De andere vier kinderen uit een vorige relatie van Delphine verblijven bij hun vader in Tourcoing."

Van de zolderkamer, waar de brand uitbrak, blijft niks meer over.
Alexander Haezebrouck Van de zolderkamer, waar de brand uitbrak, blijft niks meer over.

Op straat met 5 kinderen

"We hadden gehoopt snel beroep te kunnen doen op onze verzekering. De expert van de verzekeringsmaatschappij vroeg ons keuringsbewijs van de elektriciteit, maar omdat we nog volop aan het verbouwen zijn, hebben we die niet. Dan kan de verzekering niet tussenkomen, zei hij. Ik geloofde mijn oren niet. Wij staan nu met vijf kinderen gewoon op straat. Allemaal bij Delphines mama verblijven, is geen optie, daarvoor is het te klein. Ik heb vijf jaar gewerkt in dit huis, de elektriciteit was zo goed als volledig vernieuwd. Er moest alleen nog een nieuwe teller geplaatst worden en een keuring gebeuren. Ik heb dertigduizend euro in dit huis gestoken en ben nu alles kwijt."

Keuring

Verzekeringsmaatschappij Argenta laat weten dat er nog geen beslissing is genomen in de zaak. De expert maakt een verslag op en stuurt dat naar de maatschappij, die dan beslist wat er moet gebeuren. Een extra moeilijkheid is dat Tom het huis vijf jaar geleden heeft gekocht zonder keuring van de elektriciteit. Volgens de wet heeft de koper achttien maanden om dat in orde te brengen. "Het kan zelfs zijn dat de eigenaar nog een sanctie oploopt omdat hij dat niet op tijd in orde heeft gebracht", weet Wauthier Robyns van Assuralia, de beroepsverenigingen van Verzekeringsondernemingen. "Laat wel duidelijk zijn dat er een groot verschil is tussen een verslag van een expert en de uiteindelijke beslissing van de verzekeringsmaatschappij."

Tegenexpert

Tom en Delphine hebben alleszins een tegenexpert aangesteld. "Die keuring was volgens onze elektricien niet nodig omdat we aan het verbouwen waren. Volgens de expert van de brandweer had de oververhitting van die lader ook niets te maken met een keuring van de elektriciteit. Ik heb niets meer, maandag had ik zelfs geen schoenen om mee te gaan met de politie", zucht Vandesompele. "Nu moeten we op de privémarkt een huurhuis zoeken dat groot genoeg is voor een gezin met vijf kinderen. Dan zullen we wel twee pachten moeten betalen. Mocht iemand zo'n huis kennen - liefst in Menen omdat de kinderen van Delphine in Menen naar school gaan - mag het altijd laten weten. Als alles achter de rug is, ga ik het huis sowieso verkopen. Hier blijven lukt gewoon niet meer."