"Levenswerk van 53 jaar niet verloren"

AANDOENING STOPT BEKENDE BAKKERSFAMILIE NIET

Heidi Seynaeve, bakker Emmanuel Debacker, samen met de stichter: Walter Debacker en echtgenote Francine Velghe.
Henk Deleu Heidi Seynaeve, bakker Emmanuel Debacker, samen met de stichter: Walter Debacker en echtgenote Francine Velghe.
Een gehavende linkerpols, het gevolg van een aandoening, dwong bakker Emmanuel Debacker om te stoppen. Toch gaat een levenswerk van 53 jaar niet verloren, want zijn vrouw vormde Bakker Debacker om tot pralinezaak Le Bon Bon.

Walter Debacker (77) opende in 1965 bakker Debacker, een van de laatste familiezaken in de wijk Sint-Elisabeth. Zoon Emmanuel (44) nam het roer in 1998 over. Alles ging goed, tot hij vorige zomer getroffen werd door een bloedklonter, in zijn linkerpols. Een operatie - hij kreeg een overbrugging in de pols - bracht niet echt soelaas. "Hij lijdt door de intensieve handenarbeid aan het 'hamer syndroom', waardoor de doorstroming van het bloed in zijn overbelaste pols niet optimaal is", zegt zijn echtgenote Heidi Seynaeve (44). "Het is een zeldzame aandoening, waar veel pijn bij komt kijken. Omdat een goeie gezondheid primeert, besloten we om te stoppen met onze bakkerij. Want Emmanuel, een echte ambachtsman, werkte heel graag met zijn handen. Hij wilde niet overschakelen naar machinaal werk. Begrijpelijk, want we wilden er hier geen industriële bakkerij van maken."


Het stopzetten van de bakkerij op de hoek van de Danneelstraat en Gillonlaan sloeg in als een bom. "De klanten, die van tot buiten Kortrijk naar hier komen, reageerden massaal", zegt Heidi Seynaeve. "Veel klanten stelden ons voor om iets met pralines te doen. In de bakkerij verkochten we al pralines in een kleine hoeveelheid." Het zette de bakkersfamilie aan het denken en zo zag Le Bon Bon het levenslicht. "Omdat we de familiezaak niet verloren willen laten gaan en omdat het hard zou zijn geweest om ons pand te verkopen. We hadden de winkel nog maar twee jaar geleden helemaal opgeknapt. Ook onze kinderen Axelle en Gilles wonen hier graag en willen niet vertrekken", verduidelijkt Heidi.

Babbeltje slaan

Le Bon Bon verkoopt naast pralines van Délice onder meer muffins en koekjes én verse pannenkoeken, die Walter Debacker elke dinsdag bakt. "De klanten zijn tevreden, ze komen alleen al voor de gezelligheid binnen en om een praatje te slaan", vertelt Heidi Seynaeve. "Mensen hebben daar echt nood aan. Ik heb hier zelfs speciaal een stoel gezet, ideaal om een babbeltje te doen. Er zijn al klanten die vragen of ik ook geen potje koffie kan zetten (lacht). We zijn heel blij dat de mensen Le Bon Bon waarderen. Mijn man Emmanuel werkt nu in Gourmand in Moeskroen, een bedrijf dat koffiekoeken maakt. Hij is er kwaliteitscontroleur. Hij was in het begin wat overdonderd door de verandering in zijn leven. Toch maakte Emmanuel snel de klik. Het is zwaar wat hem overkwam, maar er zijn ergere dingen in het leven."