"Laat peuken maar op de grond liggen"

KORTRIJK EN HARELBEKE EXPERIMENTEREN MET ASBAKTEGELS

Stadsarbeiders komen de asbakken in de grond geregeld ledigen.
Deleu Stadsarbeiders komen de asbakken in de grond geregeld ledigen.
Sluikstorters riskeren GAS-boetes in Kortrijk, maar wie een sigarettenpeuk op de grond gooit, komt er wel mee weg. De stad lanceert namelijk een proefproject met asbaktegels. Ook Harelbeke doet er aan mee. "Ik roep iedereen op peuken te laten liggen", zegt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (sp.a).

Kortrijk heeft voortaan negen peukentegels en is daarmee de stad met de meeste asbakken in de grond in Vlaanderen. De peukentegels zijn rasters in het voetpad, waar rokers hun peuk in kunnen werpen. Je vindt de negen tegels op de Veemarkt aan winkelcentrum K, op de Grote Kring, aan de ingang van het stadhuis, aan de zitbanken op de Vlasmarkt, aan de ingang van parking Schouwburg in de Doorniksestraat, aan de banken in de Lange Steenstraat, aan sporthal Lange Munte en aan de OC's in Aalbeke en Bissegem. Dat zijn locaties met veel passage van bijvoorbeeld horecaklanten, shoppers en sporters. Nog voor de komst van de peukentegels heeft een medewerker van afvalintercommunale Imog op die locaties twee weken lang het aantal peuken in kaart gebracht. Hij telde gemiddeld twaalf peuken per vierkante meter in de buurt van elke tegel. Binnenkort zal die dat nog eens doen om na te gaan of de tegels veel gebruikt worden en of er zo minder peuken op de grond belanden.

Op verschillende pleinen in Kortrijk vind je deze asbaktegels.
Deleu Op verschillende pleinen in Kortrijk vind je deze asbaktegels.

9.000 ton peuken

"Die nieuwe metingen zullen vlak voor de kerst- en paasvakantie gebeuren, waarna we zullen evalueren en beslissen of de peukentegels blijven en of er al dan niet bijkomen", stelt schepen Bert Herrewyn (sp.a). "Ik roep dan ook op om peuken gewoon te laten liggen, zodat de analyse correct is. In Vlaanderen belandt per jaar negenduizend ton aan peuken op of langs de weg. Het opruimen van die peuken kost de belastingbetaler jaarlijks dertig miljoen euro. Dat is gigantisch", beseft Herrewyn. "Het duurt bovendien twee jaar voor een peuk verteerd is. Het is dus belangrijk dat we correcte cijfers hebben over het nut van de tegels. Als die een succes zijn, kan dit uitgebreid worden naar andere steden."

Roken aanmoedigen

Critici vinden de asbakken in de grond een naïeve zet omdat het roken zou aanmoedigen. Het lijkt ook pervers, want de peukentegels worden betaald door de tabaksindustrie. "Of we nu eigenlijk niet in zee gaan met de duivel? Ik vind van niet, want de tabaksindustrie is verplicht op elke tegel het telefoonnummer van de gratis dienst Tabakstop te zetten", stelt Herrewyn.


Er gaan ook stemmen op om rokers harder aan te pakken. Wie een sigarettenpeuk op de grond gooit, zou dan een GAS-boete tot 120 euro moeten krijgen. "In theorie zou dat kunnen, maar in Kortrijk doen we het niet. We geven wel GAS-boetes voor sluikstorten, want dat is een ergere vorm van overlast", vindt Herrewyn.


"Het is ook moeilijk om mensen die een peuk op de grond gooien te betrappen", voegt directeur Koen Delie van afvalintercommunale Imog eraan toe.

Mooimakers

Ook Harelbeke neemt deel aan het proefproject met tegels aan CC Het Spoor en aan de sporthal in Bavikhove. Er zijn in Vlaanderen verder nog asbakken in de grond te vinden in Arendonk (3), Galmaarden (5), Lebbeke (2), Oudenburg (2), Ravels (2), Tongeren (2) en Turnhout (7). Het project krijgt steun van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstorten. Het plaatsen en ledigen van de tegels gebeurt door de stadsdiensten.