"Je krijgt er wel veel comfort voor"

BAANTJESZWEMMEN BIJNA DUBBEL ZO DUUR IN NIEUW BAD

Zo zal het nieuwe zwembad eruit zien.
Foto RV Zo zal het nieuwe zwembad eruit zien.
S&R Group uit Leuven heeft een bouwvergunning op zak voor een nieuw bad op het stadsdeel Weide. Het opent voor de kerstvakantie in 2018. Baantjeszwemmen gaat naar 2,7 euro per beurt, bijna dubbel zo duur als nu. "Je krijgt er wel veel comfort voor in de plaats", zegt fervent zwemmer Marc Lemaitre (66).

Het sportbad krijgt acht banen van 50 meter, tot twee meter diep. Er is ook een tribune met 300 plaatsen. Baantjeszwemmers uit Kortrijk en Zwevegem (S&R bouwt ook een zwembad op de site van hoeve Clarysse in Zwevegem) krijgen een voordeeltarief op Weide, maar tasten toch behoorlijk diep in de beurs. Wie een 10-beurtenkaart heeft, betaalt nu 1,5 euro per zwembeurt in Kortrijk. Dat gaat naar 2,7 euro per beurt. Erg duur, vinden veel Kortrijkzanen. Fervente baantjeszwemmers, zoals sp.a-gemeenteraadslid Marc Lemaitre, nuanceren wel. "Het is niet goedkoop, maar je krijgt er wel veel comfort voor", zegt hij. "Een 50-meterbad, al jaren een droom, wordt nu werkelijkheid. Dat vertaalt zich in de prijs", aldus Lemaitre. Er zijn ook kortingen. Peuters tot 3 jaar mogen gratis in het sportbad, 65-plussers, kinderen tot 12 jaar, andersvaliden en kansarmen betalen 2 euro en jongeren van 13 tot 25 jaar 2,4 euro.

Bijna altijd open

Er is ook subtropische recreatie met een warme lagune met sauna en stoombad, een kinderwereld met drie baden, de langste wildwaterbaan van ons land (160 meter), een golfslagbad, glijbanen, een buitenbad en een waterspeeltuin. Het zwembad is met uitzondering van kerstavond, kerstdag, oudjaar en nieuwjaar altijd open. Met ruime openingsuren: op maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 22 uur (schooldag) of van 10 tot 22 uur (vakantiedag), op dinsdag en donderdag van 7 tot 22 uur (schooldag) of van 10 tot 22 uur (vakantiedag), op zaterdag van 10 tot 20 uur en op zondag van 9 tot 18 uur. Wie ook van de recreatie wil genieten, betaalt met een 10-beurtenkaart 7,7 euro per beurt. Er zijn ook hier kortingen. Peuters tot 3 jaar leven zich gratis uit, kinderen tot 15 jaar betalen 5,5 euro en studenten, 65-plussers en andersvaliden 7,1 euro. "De prijs valt mee, want het aanbod in het nieuwe bad is groot", zegt Steven Lecluyse, kabinetsmedewerker van sportschepen An Vandersteene (N-VA). Niet-Kortrijkzanen en niet-Zwevegemnaren betalen telkens tot 20 procent meer.

Zwemkring misnoegd

Het wordt zeker niet het duurste bad van Vlaanderen. Het is in grote lijnen duurder dan Rozebroeken in Gent (30 euro voor elf beurten baantjeszwemmen en 62 euro voor tien beurten recreatie) en goedkoper dan het Olympiabad in Brugge (27,9 euro voor tien beurten baantjeszwemmen en 85 euro voor tien beurten recreatie). Er is wel wrevel in de Kortrijkse Zwemkring, met 350 clubzwemmers. Zij zwemmen nu quasi gratis, maar betalen straks 5 euro per baanuur (25 meter) en 10 euro per baanuur (50 meter).


"Onze werkingskosten worden zo te hoog, we vragen overleg en een tegemoetkoming", zegt secretaris Bart Dewulf. Scholen betalen 1,5 euro per lesuur per leerling (nu 1,1 euro).


Het nieuwe Kortrijkse bad krijgt een maximumcapaciteit van 1.200 gebruikers. De huidige zwembaden Mimosa en Magdalena sluiten eind 2018. Zwembad Lagae in Heule blijft open. Ook het openluchtbad in de Abdijkaai blijft open. Er zijn geruchten dat het openluchtbad na 2019 sluit, maar het stadsbestuur meldt dat dat niet klopt.