"Jammer dat opa dit niet meer kan meemaken"

Derde generatie advocaat Leysen sinds deze week in Kortrijk

Advocate Sarah Leysen (26) is sinds begin deze week aan de slag gegaan op het kantoor van haar vader Jan Leysen (53) in Kortrijk. Ze is daarmee na haar grootvader, wijlen Charles Leysen, de derde generatie van de familie Leysen aan de balie in Kortrijk. "Opa zou enorm fier geweest zijn", glundert Sarah.

Met Sarah Leysen gaat voor de derde generatie op rij een advocaat van de familie Leysen aan de slag aan de balie in Kortrijk. Haar opa Charles Leysen die op 3 december 2015 overleed, was meer dan vijftig jaar lid van de Kortrijkse balie. Gedurende 23 jaar zetelde hij in de Raad van de Orde van Advocaten en tussen 1990 en 1992 was hij stafhouder. Hij werd 84 jaar oud.

Kasteelmoord

Zijn zoon Jan Leysen is sinds 1986 advocaat aan de balie in Kortrijk en groeide onder zijn vleugels ondertussen uit tot een gekende strafpleiter in de streek met verschillende assisenzaken op zijn palmares. Hij verdedigt ook de belangen van de familie Saelens in de Kasteelmoord. "Als kind zei ze altijd dat ze nooit advocaat wou worden omdat je dan veel te veel moet werken", lacht vader Jan. "Uiteindelijk is ze het enige kleinkind van mijn vader die toch in de advocatuur is gestapt."

Sarah studeerde af in 2014 en ging daarna aan de slag als stagiair-advocaat in Oudenaarde. "Mijn eerste stappen als advocaat heeft opa dus toch nog meegemaakt, en hij was enorm fier. Ik wou mijn stageperiode dat drie jaar duurt sowieso ergens anders doen om te beginnen. Zo ben ik bij de Drie Advocaten in Oudenaarde terecht gekomen. Ik heb altijd wel geweten dat ik op een bepaald moment op het kantoor van mijn papa zou beginnen. Oma vroeg ook al vaak wanneer ik papa eindelijk eens zou helpen."

Team

Op een half jaar tijd van het einde van haar stage, vervoegt Sarah nu toch iets vroeger het kantoor van haar vader. "We hadden sowieso iemand nodig", legt Jan uit. "Ofwel namen we iemand tijdelijk in dienst, ofwel kwam Sarah nu al." De keuze was voor beiden snel gemaakt. "Het is nog even wennen natuurlijk, ik ben hier nog maar pas", vertelt Sarah. "Maar ik voel mij hier uiteraard heel welkom en ik merk dat ze hier echt een team vormen. Iedereen werkt aan alle dossiers, op die manier komen we soms tot andere oplossingen, omdat niet iedereen op dezelfde manier denkt. De deuren staan ook van iedereen open en ik kan altijd bij papa langsgaan om raad te vragen. Dat je als advocaat hard moet werken, dat vind ik nog altijd ja. Maar net omdat het zo afwisselend is, vind ik het ook erg plezant." Een voorkeursbehandeling krijgt Sarah niet meteen. "Ook stofzuigen behoort tot haar takenpakket", lacht Jan. "Als advocaat denk ik wel dat ze het in zich heeft om een goeie advocaat te worden. Bij andere stagiairs kan je dat gevoel ook soms hebben. Al zal ze er voor blijven moeten werken natuurlijk."

Jan Leysen samen zijn vader Charles Leysen op een assisenproces in 2002.
Alexander Haezebrouck Jan Leysen samen zijn vader Charles Leysen op een assisenproces in 2002.
Vader en dochter Jan en Sarah Leysen.
Henk Deleu Vader en dochter Jan en Sarah Leysen.