"Invalswegen blijven open, weinig parkeerhinder"

Kortrijk zet zich schrap: zeven grote werven starten

Kortrijk verandert ingrijpend tegen 2025. Zo starten er deze maand zeven grote werven.
Henk Deleu Kortrijk verandert ingrijpend tegen 2025. Zo starten er deze maand zeven grote werven.
Er starten deze maand zeven grote werven in Kortrijk, en dat vaak voor vele jaren. "Alle invalswegen blijven open en de parkeerhinder is beperkt", stelt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a) gerust. Kostprijs: 100 miljoen euro.

Kortrijk verandert ingrijpend tegen 2025. Een overzicht:


*De werken voor de verlaging van de Leieboorden aan de Broeltorens zijn gestart. Woningen en handelszaken blijven bereikbaar. Wie wil parkeren, wijkt best uit naar de parkings Budabrug, Broeltorens en Houtmarkt. Mensen zullen op de verlaagde Leieboorden gezellig kunnen praten of iets drinken op de nieuwe terrassen. De werken zijn tegen Pasen 2018 af. De huidige bomen worden gekapt, met uitzondering van één plataan, die naar de Kasteelkaai verhuist. De stad en Waterwegen & Zeekanaal betalen samen 3,5 miljoen euro.


*De heraanleg van het Overbekeplein in het winkelwandelgebied is begonnen. "De bomen zijn al weg. Ze kregen een nieuwe plaats bij de Budatoren", zegt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (sp.a). "We duiden over twee weken een aannemer aan", zegt schepen van Bouwen Wout Maddens (Open Vld). "Dan kan de vernieuwing van een lekkende betonplaats boven een private parking, waar het plein op rust, starten. Bewoners zullen tijdens de werken gratis in de parking Houtmarkt kunnen staan", aldus Maddens. Na het bouwverlof in de zomer start de heraanleg van het plein zelf: met onder meer groene eilandjes, zit- en speelelementen, een zitkuil en looplijnen om meer shoppers te lokken. De werken zijn midden december af. Kostprijs voor de stad: 320.000 euro.


Lekkende waterleidingen


*De werken op het Sint-Amandsplein zijn gestart. Het plein krijgt terrasjes en zitbanken en extra groen, met een centraal deel in halfverharding, zodat petanque spelen kan. Verder staan kinderen centraal met onder meer kleurrijke speeltuigen. Het plein behoudt maar negen parkeerplaatsen. Dat wordt opgevangen met vier extra shop & go plaatsen (gratis maximaal 30 minuten parkeren) in de Sint-Amandslaan en telkens enkele nieuwe plaatsen in de Kollege- en Kapelstraat. Het plein is tegen de Sinksenfeesten af. Kostprijs: 312.000 euro.


*De afbraak van de vroegere gebouwen van de hogeschool West-Vlaanderen (campus Hiepso) aan de Renaat de Rudderlaan is gestart. Daar komt het nieuwe commissariaat van de politie. Het opent in september 2018. Daarna worden de drie huidige commissariaten verlaten. Bouwprijs: 25.959.874 euro.


* 80 jaar oude, lekkende waterleidingen in de Doorniksewijk worden vernieuwd. De voorbije jaren waren er tal van breuken. Ook voetpaden, openbare verlichting met dimbare ledlampen en het elektriciteits- en gasnet worden deels vernieuwd. De eerste fase is gestart en duurt tot 7 april: op een strook tussen de kruispunten met de Loofstraat en aan studentencafé 't Kanon. Verkeer richting centrum blijft mogelijk. Verkeer richting Hoog Kortrijk wordt omgeleid. De werken duren tot december. Kostprijs: 1,45 miljoen euro.


Werfcafé


*Op Heuleplaats zijn nutswerken gestart. Het wordt een echt plein met een smallere rijweg en terrasjes. Het standbeeld van Tineke van Heule en een lindeboom krijgen een prominente plaats. De verdere fasering wordt uitgelegd op een werfcafé, op donderdag 16 maart om 19.30 uur in dienstencentrum De Zevenkamer. Heuleplaats zit tegen september 2018 in het nieuw. Kostprijs: 3,1 miljoen euro. Parkeren kan op het Lagaeplein tijdens de werken.


*De voorbereidende werken voor de vernieuwing van de stationsbuurt starten op maandag 20 maart. Vanaf dan kan je niet meer parkeren op het Stationsplein. Binnenkort is dat ook zo in de Wandelweg, tegenover restaurant St. Christophe. Er verdwijnen samen 90 plaatsen. De plaatsen aan de rand van het Stationsplein blijven wel. In de omgeving heb je ook de parkings Haven en Schouwburg.

Op deze locaties zijn de komende jaren werken gepland.
HLN Op deze locaties zijn de komende jaren werken gepland.