"Ik sta volledig achter Team Burgemeester"

GEWEZEN CD&V-BURGERVADER VOERT CAMPAGNE VOOR ZOON

Lieven Lybeer voert samen met zijn zoon Niels campagne.
Foto Deleu Lieven Lybeer voert samen met zijn zoon Niels campagne.
Gewezen CD&V-burgervader Lieven Lybeer voert volop campagne voor zoon Niels, die kandidaat is bij... Team Burgemeester. "De mensen snappen waarom ik stopte bij CD&V, ik sta nu achter mijn zoon en Team Burgemeester."

Lieven Lybeer (59), van 2009 tot 2011 waarnemend CD&V-burgervader en in 2012 met de vorige gemeenteraadsverkiezingen goed voor 4.620 stemmen, mengt zich in de eindsprint naar de stembusslag nadrukkelijk in de kiesstrijd. Door voluit campagne te voeren voor zijn zoon Niels (32), die kandidaat is bij Team Burgemeester-Open Vld. Zo verspreidt Lieven Lybeer 6.000 brieven waarin hij vraagt om Niels te steunen. En hij trekt met zijn zoon de straat op. Op de Tinekesfeesten in Heule, op de kermis in Bissegem, op de braderie in Kortrijk, op de maandagmarkt... overal duiken vader en zoon Lybeer op.

Partijoverschrijdend

Vinden de mensen dat niet vreemd? Is de aanhang van Lieven Lybeer zomaar bereid om niet voor CD&V 4.0, maar voor Team Burgemeester te stemmen? "De mensen snappen waarom ik in maart CD&V de rug toekeerde (Lybeer voelde zich er niet meer gewaardeerd, n.v.d.r.)", zegt de gewezen burgervader. "Ik merk dat steeds meer Kortrijkzanen partij-overschrijdend denken. Er wordt nu vooral op personen gestemd. Team Burgemeester doet een beroep op jonge en nieuwe mensen, met boeiende ideeën. Vincent Van Quickenborne is een prima burgemeester. Hij is vriendelijk, joviaal en aanspreekbaar. Hij brengt de mensen samen. Het zou me niet verbazen mocht Van Quickenborne straks 15.000 voorkeurstemmen halen."

Rustig blijven

Straffe taal, voor iemand die hét ACW-boegbeeld van Kortrijk was en vanop de eerste rij zag hoe Van Quickenborne in 2012 CD&V na 150 jaar uit het stadsbestuur kegelde. "Van Quickenborne liet zich door mijn vader inspireren", pikt Niels Lybeer in. "Hij is net zoals mijn vader geen burgemeester, maar burgervader. Die niet boven, maar tussen de mensen staat en goed weet wat er leeft in zijn stad", aldus Niels.


"Menselijkheid tonen en respect hebben, daar draait het om", vult Lieven aan. "Ik weet na dertig jaar politiek dat de mensen het liefst praten over wat ze doen en wat er op hun lever ligt. Je moet luisteren en proberen hen te helpen als politicus. Ik stop eind dit jaar met de politiek, maar Niels is nieuw en moet zich nog bewijzen. Het is niet makkelijk om voor het eerst met de verkiezingen op te komen. Ik hoop dat de Kortrijkzanen Niels een kans geven, want hij erfde mijn levenswaarden. Mijn raad in de laatste twee weken naar de verkiezingen toe? Vooral rustig blijven", aldus Lieven Lybeer.


Niels is niet nerveus. "Wie nerveus is, lacht niet meer. Ik wil zoals mijn vader zijn: de mensen ook aan het lachen brengen, zonder over politiek te beginnen", besluit Niels.