"Ik krijg er tranen in mijn ogen van"

ZWERFVUIL TEISTERT OEVERS HEULEBEEK, NABIJ RING SHOPPING

Blikjes, papiertjes en zelfs een kast werden door voorbijgangers achteloos achtergelaten.
Henk Deleu Blikjes, papiertjes en zelfs een kast werden door voorbijgangers achteloos achtergelaten.
Ze zijn niet om aan te zien, de oevers van de Heulebeek aan het Ring Shopping. Het ligt vol zwerfvuil. "Ik krijg er tranen in mijn ogen van, zo erg is het", zegt Heulenaar en Natuurpunt-lid Ciro Nubile. Het afval wordt zo snel mogelijk opgeruimd. Wie betrapt wordt op sluikstorten, krijgt een boete tot 350 euro.

De oevers van de Heulebeek nabij het Ring Shopping liggen vol afval. Dat is zo aan de Tegelbakkersstraat en aan de doorsteek naar de Brugsesteenweg (N50). Niet goed voor de natuur en geen zicht voor fietsers en voetgangers, die het pad langs de beek gebruiken om onder meer naar het winkelcentrum te komen. Er liggen vele honderden lege blikjes, plastic flesjes, zakjes en verpakkingen. Sluikstorters dumpen er echter nog veel meer: een oude koelkast, een lattenbodem van een bed en een paraplu. "En dat in de prachtige Heulebeekvallei, de buurtbewoners spreken er terecht schande van", zegt Ciro Nubile (52). Hij wandelt er vaak. "We moeten met zijn allen meer discipline en respect tonen voor de natuur. Want het is hier prachtig. Zo spotte ik al ijsvogels in de vallei, terwijl er in de beek karperachtige vissen zitten. De bezoekers van het Ring Shopping, de Heulebeek paalt er aan de parking bij het winkelcentrum, mogen geen afval dumpen. Ook jeugdbewegingen en scholen moeten geïnformeerd worden, want de jeugd kan er ook voor iets tussen zitten. Niet dat ik met stenen wil gooien, maar het moet stoppen", stelt Ciro Nubile. Het management van het winkelcentrum is zich bewust van de problematiek.


"Er dumpte zelfs al iemand een winkelkar van supermarkt Albert Heijn in de Heulebeek, wat uiteraard niet kan", zegt marketingverantwoordelijke Charlotte Tahon. "We willen zeker ons steentje bijdragen om er hier een mooie groene omgeving van te maken. En we zijn bereid om mee te helpen aan een campagne om onze bezoekers te sensibiliseren. Maar het lijkt me wel interessant om er de bedrijven aan de Brugsesteenweg bij te betrekken. Ik stel verder vast dat er ook zwerfvuil gedumpt wordt na 20 uur, als het Ring Shoppping dicht is en de parking leeg is. Want niemand ziet dan wat er hier gebeurt in het donker."

Henk Deleu

Mobiele camera

Ook de stad Kortrijk zit niet stil. "We ruimen de oevers zo snel mogelijk op", zegt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (sp.a). "Het opruimen gebeurt door de stad of de Vlaamse Milieumaatschappij, we bekijken dat. Het pleziert me dat het Ring Shopping creatief mee wil nadenken over het opzetten van een sensibiliseringsactie, want we mogen de problematiek niet minimaliseren. We gaan ook bekijken of we gericht kunnen controleren. Dat kan door op de parking, aan de Heulebeek, een mobiele camera van de politie verdekt op te stellen. Zodat sluikstorters op heterdaad kunnen betrapt worden. We laten ook het gedumpte afval onderzoeken. Ook dat helpt om daders te identificeren. Ze riskeren een GAS-boete tot 350 euro, als het over herhaald sluikstorten gaat."

Ciro Nubile, Heulenaar en Natuurpunt-lid, wandelt vaak in de buurt van de Heulebeek aan het Ring Shopping en ergert zich aan de hopen zwerfvuil die hij tegenkomt langs de weg.
Henk Deleu Ciro Nubile, Heulenaar en Natuurpunt-lid, wandelt vaak in de buurt van de Heulebeek aan het Ring Shopping en ergert zich aan de hopen zwerfvuil die hij tegenkomt langs de weg.