“Hij greep op geen enkel moment in”: verdachte van kotmoord riskeert 18 maanden cel in folterzaak

Mohammad M. (vooraan) en de drie medebeklaagden, twee broers en een neef van hem, in de Kortrijkse rechtbank.
Lieven Samyn Mohammad M. (vooraan) en de drie medebeklaagden, twee broers en een neef van hem, in de Kortrijkse rechtbank.
Mohammad M. (20), de verdachte in de dubbele moord in een studentenhuis in Kortrijk, heeft zich vandaag met twee broers en een neef in een andere zaak moeten verantwoorden. Hij riskeert 18 maanden cel voor het folteren van een 23-jarige man. Die had een affaire met de vrouw van de oudste broer van Mohammad M.

Het slachtoffer, een 23-jarige man die als vluchteling naar België was gekomen en Nederlandse les volgde in Kortrijk, werd door de broers gefolterd. Ze sneden zijn haar af, gaven hem messteken en brachten snijwonden toe. Hij moest ook whisky drinken en rode pepers eten en ze staken een pil in zijn mond, die hij wel kon wegsteken onder zijn tong. “Ze riepen ook dat hij Kortrijk moest verlaten of dat ze hem zouden vermoorden”, pleitte zijn advocate. “Hij moest zelfs een van hen oraal bevredigen.” Dat laatste kon niet bewezen worden en daarvoor worden de beklaagden niet vervolgd. 

Ze sneden zijn haar af, gaven hem messteken en brachten snijwonden toe. Hij moest ook whisky drinken en rode pepers eten

Het 23-jarige slachtoffer leerde de vrouw van Alli M. kennen tijdens de Nederlandse les. Via Instagram wisselden ze berichten uit en spraken ze een paar keer af. Toen Alli M. (25) dat te weten kwam, stuurde hij het slachtoffer een berichtje via de Instagram-account van zijn vrouw om af te spreken op een studentenkot in de Sint-Denijsestraat in Kortrijk. Toen hij arriveerde, speelde er enorm luide muziek. Over wat daarna gebeurde, lopen de verklaringen uiteen. Volgens het slachtoffer werd hij meteen door Alli M. aangevallen met een mes en begonnen de folteringen. Volgens de beklaagden begonnen de problemen pas toen het slachtoffer een mes bovenhaalde, nadat hij  uit de badkamer was teruggekomen en een gevecht was ontstaan tussen hem en Alli M. 

Gefilmd met gsm

Feit is wel dat ze het slachtoffer een hele nacht lang folterden. Ze maakten ook een filmpje met hun gsm. “Daarop is te zien hoe het slachtoffer in twee minuten zeker zo’n 16 slagen te verwerken kreeg van Alli M.”, zei de advocate van de man. Het slachtoffer duidt vooral Alli M. en neef Ali H. (25) aan als de grootste agressors. Kotmoordverdachte Mohammad M. (20) en zijn jongste broer en naamgenoot zaten erbij en keken ernaar. “Op geen enkel moment hebben ze ingegrepen om het te doen stoppen of zelfs de hulpdiensten verwittigd”, zei het openbaar ministerie. Neef Ali H. moest zich ook verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen aan zijn (ondertussen voormalige) vriendin. “Die slagen bekent hij wel, maar de foltering in het studentenkot betwist hij met klem”, zegt zijn advocaat Antoon Vandecasteele.

Zus van Youlia

De advocaat van kotmoordverdachte Mohammad M. vraagt de vrijspraak in de folterzaak. “Ik heb niets gedaan, het spijt mij”, zei Mohammad M. tegen de rechter. De rechter velt een vonnis op 24 december. De kotmoordverdachte zat er het hele proces erg rustig bij. De zus van Youlia Soboleva (19), die begin oktober met meerdere messteken werd vermoord, was een opgemerkte gast in de rechtszaal. Zij verliet het gerechtsgebouw met tranen in de ogen. Mohammad M. beweerde in een verklaring tegen de politie dat Youlia al dood was toen hij arriveerde op het studentenkot in de Oude-Vestingsstraat en dat Nessar Jamshidi geraakt werd door het mes tijdens een schermutseling. Dat is een verklaring waar het parket weinig geloof aan hecht.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.