"Het wordt de beste cocktailbar van België"

VIERSTERRENHOTEL DAMIER OPENT SPREZZA OP GRAANMARKT

Bartender Keith Cuveele, terwijl hij de cocktail The Alchemist maakt.
Foto Henk Deleu Bartender Keith Cuveele, terwijl hij de cocktail The Alchemist maakt.
Viersterrenhotel Damier heeft Sprezza geopend op de Graanmarkt. "Het wordt de beste cocktailbar van België", zegt eigenaar Yvan Vindevogel (54). Sprezza serveert meer dan 300 dranken. "We gaan voor beleving. Zo worden de drankjes voor de neus van de klanten klaargemaakt", zegt bartender Keith Cuveele (31).

Kortrijk heeft op de Graanmarkt met Sprezza, een prachtig Italiaans woord dat het best te vertalen is als 'geoefende nonchalance', een horecazaak met een internationale uitstraling en een speciaal en kleurrijk interieur.


"Dit wordt niet de zoveelste cocktailbar, maar een high end bar waarvoor de mensen van ver naar Kortrijk komen", zegt eigenares Catherine Debal (48). De kaart is van de hand van de beste bartender van ons land, Hannah Van Ongevalle (30) uit Knokke, en Keith Cuveele (31) uit Zulte, bartender in Sprezza. "We ontvangen elke klant gastvrij, geven uitleg en begeleiding bij het kiezen van een drankje en maken het drankje voor de neus van de klant klaar", vertelt Keith. Een voorbeeld is The Alchemist (14 euro, nvdr.), met Copperhead-gin, citroengras, szechuanpeper, de specerij kardemom, gedroogde gember, jeneverbes en acid mix, een mengeling van citroen- en appelzuur. "We bereiden die in een 'slow drip', waarbij de klant de kleur ziet veranderen van geel naar blauw, paars en roze. De cocktail druppelt langzaam in een glas met een blok ijs in."

Exclusieve dranken

Sprezza werkt enkel met de beste bartenders en serveert behalve cocktails andere dranken zoals whisky, rum, gin en mescal, een alcoholische drank uit Mexico gemaakt van de agaveplant. En daar zitten exclusieve tussen. "Een mooi voorbeeld is de Facundo-lijn van Bacardi", zegt Keith Cuveele. "Dat is rum tot 23 jaar oud, die in de familiekelder van Bacardi stond. Heel speciaal, er zijn maar vijf bars in ons land die die rum serveren", benadrukt Cuveele. "Je komt niet naar Sprezza om alleen maar snel een pint te pakken en in een half uur buiten te staan, je komt om te genieten", vult Catherine Debal aan. "De gasten zijn dan ook bereid om wat meer te betalen voor een drankje, want Sprezza is top. De bar zou niet misstaan in een grootstad zoals New York of Londen. De werken duurden anderhalf jaar en waren een zware investering. Maar stilzitten kon niet. Want steeds meer tophotels openen een cocktailbar van een zeer hoog niveau, zoals recent ook The Cobbler in hotel The Post in Gent. Sprezza hoeft daar zeker niet voor onder te doen. Het wordt tijd dat de mensen niet van Kortrijk naar Gent gaan, maar van Gent naar Kortrijk komen om een mooie avond te beleven in een exclusieve bar. Zo treedt er op vrijdag- en zaterdagavond ook een dj op in Sprezza. En er zullen in Sprezza regelmatig internationale wedstrijden zijn met bartenders. Verder zal je er vanaf januari kunnen eten, volgens het principe van sharing dinner. En vanaf de zomer van 2018 krijgt de zaak een terras op de Graanmarkt. Ik geef nog mee dat bedrijven de bar kunnen huren. Sprezza kan tot 40 gasten tegelijk aan", stelt Catherine Debal. Voor alle duidelijkheid:de bar serveert ook bier zoals een Stella en speciaalbieren van de Anzegemse brouwerij 't Verzet.


Sprezza zit op de Graanmarkt naast het pand waar vroeger De Kaashalle zat. Hotel Damier investeerde er ook in vijftien extra kamers. "Die zijn samen met een akoestisch bureau uit Brugge gebouwd, want de kamers zijn volledig stil", legt Catherine Debal uit. "We zijn het eerste hotel in België dat zo'n 'quiet rooms' heeft. We kregen er zelfs een speciaal Nederlands certificaat voor. Damier telt nu 65 kamers, die allemaal nieuw of gerenoveerd zijn. En binnenkort renoveren we nog onze twee banketzalen", besluit Catherine Debal.