"Gelukkig stond collegetoren zelf niet in brand"

DAK VAN SOKKEL VAT VUUR, MAAR BRANDWEER GRIJPT SNEL IN

Alexander Haezebrouck
Het dak van de sokkel van de toren van het Guldensporencollege heeft gisteren vuur gevat. Door de rookpluim deed het nieuws de ronde dat 'de collegetoren in brand stond', maar dat klopte niet. Leerlingen waren er niet aanwezig, al moesten enkele schoolmedewerkers wel het gebouw uitvluchten. Niemand raakte gewond en de schade is beperkt.

Even paniek langs de Leieboorden in het centrum van Kortrijk. Gisteren rond 18 uur steeg er een grote, zwarte rookpluim boven de stad uit. Het nieuws dat "de collegetoren in brand stond", verspreidde zich al snel. Het nieuws bleek onjuist. Het ging alleen om het dak van de sokkel. Leerlingen waren er niet aanwezig, maar enkele medewerkers van de school wél. "Ik was in mijn bureau in dat gebouw aan het werken toen de opvoeder mij plots kwam halen en zei dat er rook was", vertelt een medewerkster van het secretariaat. "We zijn meteen naar buiten gevlucht. Ik schrok mij kapot toen ik buiten naar boven keek."


Ook de directie dacht even aan het ergste. "Het was toch even schrikken. Ook wij dachten dat de toren in brand stond", zegt Elke Vandekerckhove, directeur van het Guldensporencollege campus Kaai. "Het bleek gelukkig maar het dak van de sokkel. Die sokkel wordt sinds de paasvakantie niet meer gebruikt, precies omwille van de afbraakwerken aan de toren. De leerlingen zullen pas terugkeren in september, na een renovatie tijdens de zomervakantie. We prijzen ons wel gelukkig dat we beslist hebben om alle leerlingen in de nieuwbouw onder te brengen. De afbraak is duidelijk niet zonder gevaar, al moeten we zeggen dat de aannemer alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt en goed communiceert."


Vermoedelijk vielen brandende resten van de snij- en laswerken op het dak van de sokkel. Er waren op het ogenblik van de brand nog zes arbeiders aan de slag. Zij verwittigden meteen de hulpdiensten toen ze in de gaten kregen dat de roofing en de platen en autobanden op het dak van de sokkel (om vallende brokstukken op te vangen) vuur hadden gevat. De rookontwikkeling was enorm.

De brandweer kwam met liefst acht voertuigen ter plaatse.
Alexander Haezebrouck De brandweer kwam met liefst acht voertuigen ter plaatse.

Acht brandweerwagens

Ook burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) snelde ter plaatse en stelde tevreden vast dat de brandweerzone Fluvia met maar liefst acht brandweervoertuigen was uitgerukt en binnen het half uur de uitslaande brand onder controle kon krijgen. Behalve de brandschade aan het dak zal er enkel wat waterschade aan enkele klaslokalen zijn. "De werking van de school komt niet in het gedrang", weet Elke Vandekerckhove. "Ook de opendeur van komend weekend in de nieuwbouw gaat door zoals gepland." Er raakte ook niemand gewond tijdens de brand.


De bijna zestig meter hoge collegetoren domineert sinds 1971 de Kortrijkse skyline. De toren deed tientallen jaren dienst als internaat voor het vroegere Sint-Amandscollege. Sinds april is de afbraak, verdieping per verdieping, gestart. Die duurt tot eind augustus. Ernaast verrijst de K-Tower, een nieuwe woontoren met 65 flats op negentien verdieping, maar liefst 66 meter hoog.