"Die zatlappen houden ons van nuttig werk"

OPENBARE DRONKENSCHAP NEEMT TOE, BURGEMEESTER WIL GAS-BOETES

Het aantal gevallen van openbare dronkenschap, waarbij de politie de mensen moet opsluiten om te ontnuchteren, is in Kortrijk met bijna 40 procent gestegen op vijf jaar tijd. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil er paal en perk aan stellen met GAS-boetes. De steun van de politie heeft hij alvast. "Die zatlappen houden ons van nuttig werk zoals inbrakenbestrijding."

Van Quickenborne vraagt een aangepaste GAS-wet om openbare dronkenschap met overlast te kunnen bestraffen met boetes tot 350 euro. Boetes voor wie telkens weer te diep in het glas kijkt. Het aantal gevallen stijgt immers. In 2012 werden 271 mensen opgesloten om te ontnuchteren. In 2016 waren er dat 376 of gemiddeld meer dan één per dag.

"Ik raapte tientallen zatlappen van straat op", zegt Jean-Marie Hellebuyck (58), die 26 jaar bij de politie werkte. "Het is een ergernis. Want hierdoor kunnen agenten soms geen nuttiger werk doen. Zoals patrouilleren in inbraakgevoelige wijken. Een geval van openbare dronkenschap vraagt tijd. Als er een melding is, gaan twee agenten ter plaatse. Om de dronken persoon in een combi naar het commissariaat over te brengen. Waar agenten eerst zien wat die persoon bij zich heeft en telkens een inventaris opmaken en pv opstellen. Dat alles vraagt vanaf de melding zeker een uur tijd."

Viezigheid

Hellebuyck vindt dat de belastingbetaler niet moet opdraaien voor de kosten die het gedrag van zatlappen met zich meebrengen. "Er zijn er die agressief worden en agenten aanvallen, waardoor die arbeidsongeschikt kunnen raken. En het stopt niet, als een stomdronken persoon eindelijk zijn roes uitslaapt in de cel. De stank van alcohol en braaksel is vaak onbeschrijfelijk."

Wegwerpdekens

"Ik ergerde me dood als poetsvrouwen die viezigheid moesten opkuisen. Soms komt er zelfs een gespecialiseerde firma aan te pas om een cel te kuisen en te ontsmetten. Wanneer een stomdronken persoon zijn behoefte doet. Want het gebeurt dat ze hun uitwerpselen zelfs op de vloer of de muren uitsmeren. Ook matrassen worden vaak om hygiënische redenen gekuist. Dekens worden niet hergebruikt. Het zijn wegwerpdekens."

Gemeenschapswerk

GAS-boetes zijn wel niet voldoende, volgens Hellebuyck.

"Laat ze bijvoorbeeld ook gemeenschapswerk doen, zoals het opruimen van lege blikjes bier langs de straat. Alcohol is een 'kwaad beest'. Het verschil tussen zat en nuchter is enorm. De meesten piepen niet veel eens ze ontnuchterd uit hun cel komen. Sommigen bieden stilletjes hun excuses aan. Mensen die drinken, moeten beseffen dat het fout kan aflopen."

"Zo merkte ik op patrouille eens, aan park De Blauwe Poort nabij café 't Kanon, twee benen op onder een struik. Het vroor hard, net zoals nu. Toen we gingen kijken, troffen we er een stomdronken student aan die enkel een jeans en een T-shirt droeg. We slaagden er in om hem tot zijn zinnen te brengen. Voor hetzelfde geld was hij doodgevroren."

"Ik herinner me ook een zatlap die zijn vuist in een café in de Vercruysselaan door een spiegel had geramd. We lieten zijn hand verzorgen in de spoeddienst van het ziekenhuis. Hij prutste het verband los in zijn cel, waardoor het bloed op de vloer snel een vinger hoog stond. We brachten hem opnieuw naar de spoed. Waarna hij wéér zijn verband losprutste in de cel. Voor de derde keer naar de spoed dus, waar ze uiteindelijk besloten om hem te opereren. Omdat er een pees in zijn hand gescheurd was. We zijn toen met drie agenten tot in de operatiekamer meegeweest om hem op de operatietafel in bedwang te houden, tot de verdoving werkte. Om maar te zeggen dat er soms veel bij komt kijken."

Oud-agent Jean-Marie Hellebuyck werkte 26 jaar bij de politie, en maakt tientallen interventies met onhandelbare zatlappen mee.
Johan Anckaert Oud-agent Jean-Marie Hellebuyck werkte 26 jaar bij de politie, en maakt tientallen interventies met onhandelbare zatlappen mee.