"Blikvanger: videomuur van 20 meter breed"

NIEUW GEBOUW PZ VLAS ZONDAG OPEN VOOR PUBLIEK

Het nieuwe politiegebouw kan in de toekomst ook dienstdoen als crisiscentrum, als het nog wordt uitgebreid in de hoogte.
Henk Deleu Het nieuwe politiegebouw kan in de toekomst ook dienstdoen als crisiscentrum, als het nog wordt uitgebreid in de hoogte.
Het nieuwe hoofdcommissariaat van de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) langs de Minister De Taeyelaan werd gisteren officieel geopend. Het gebouw beschikt over een indrukwekkende videomuur van 20 meter breed en een hypermoderne dispatch. Op Open Bedrijvendag nu zondag zijn bezoekers welkom.

Op de officiële opening gisteren klopte burgemeester Vincent Van Quickenborne zich op de borst. "Wij hebben in vijf jaar gerealiseerd wat al veertig jaar door andere partijen werd beloofd", sprak hij. Er is veel inkt gevloeid over de komst van het nieuwe gebouw. Lange tijd werd overwogen om de bestaande gebouwen in de Oude Vestingstraat te renoveren. Ook over de locatie werd lang getwijfeld, maar het stadsbestuur hakte dan toch de knoop door begin deze legislatuur.


Het nieuwe gebouw mag gezien worden. Er zijn in totaal twaalf verhoorruimtes, vier cellen, een EHBO-lokaal. "En de dispatch zal één van de modernste zijn die we kennen in Vlaanderen", zegt Van Quickenborne. "Met een videomuur van zo'n 20 meter zullen we op één plaats de beelden van alle camera's in Kortrijk en de vijftig camera's die in en rond het gebouw zullen hangen, kunnen raadplegen." De politie zal permanent de beelden bekijken. "We zullen daarvoor ook een beroep kunnen doen op een externe veiligheidsfirma om daarvoor extra mensen te voorzien", zegt waarnemend korpschef Filip Devriendt. Voor de bezoeker zal vooral het middenstuk waarrond het gebouw is gebouwd en waar een wateroppervlak zal zijn, in het oog springen. "Dat wordt een oriëntatiepunt in het gebouw en laat overal daglicht binnen", klinkt het. Bij het gebouw zijn er ruim 200 parkeerplaatsen voor dienstvoertuigen en personeel, twee oplaadpunten en een fietsenstalling. Ook niet onbelangrijk: het gebouw beschikt over zonneboilers en warmtepompen en is dus energiezuinig.

Burgemeesters Carine Dewaele (Lendelede), Francis Benoit (Kuurne) en Vincent Van Quickenborne (Kortrijk).
Henk Deleu Burgemeesters Carine Dewaele (Lendelede), Francis Benoit (Kuurne) en Vincent Van Quickenborne (Kortrijk).

Uitbreiding mogelijk

Het totale kostenplaatje bedraagt zo'n 36 miljoen euro voor het gebouw, met een oppervlakte van zo'n 10.000 vierkante meter. "We hebben er ook voor gezorgd dat het mogelijk is om het gebouw uit te breiden in de hoogte", zegt Van Quickenborne. "Stel dat de federale politie ook wenst te verhuizen naar hier, dan kan dat wanneer ze willen." De politie kijkt nu al reikhalzend uit naar de verhuis op 1 december. "Nu zitten we verspreid over drie commissariaten, vanaf december zullen we eindelijk allemaal in hetzelfde gebouw zitten", zegt korpschef Filip Devriendt. "De gebouwen, en vooral het commissariaat in de Oude Vestingsstraat, zijn volledig verouderd." Wie snelle politiehulp nodig heeft, zal binnenkort ook terechtkunnen op een nieuw nummer dat later bekend wordt gemaakt. "Nu komen die oproepen in Brugge terecht, maar vanaf 1 maart kan je voor snelle politiebijstand rechtstreeks naar het commissariaat in Kortrijk bellen", zegt korpschef Devriendt. "We zullen ook, net zoals in het stadhuis, werken met afspraken die je online kan vastleggen." Het gebouw kan in de toekomst eventueel ook dienst doen als provinciaal crisiscentrum. "De gouverneur is aan het rondkijken en heeft zijn oog laten vallen op Kortrijk", besluit Van Quickenborne.