"Blij dat mensen pa niet vergeten zijn"

EZELSFEESTEN GROOT EERBETOON AAN OVERLEDEN SLEUTELFIGUUR JACQUES NEYRINCK

Kuurne heeft een succesvol Ezelsweekend achter de rug. Het werd er eentje waarbij Jacques Neyrinck, de onlangs overleden drijvende kracht achter de Ezelsfeesten, nooit veraf was. Karikaturist Nesten maakte een schilderij van Jacques voor zijn vrouw en kinderen. Het kunstwerk wordt vanavond opgehangen tijdens het optreden van Jack and 'zijn' The Tramstations, zodat Jacques er toch een beetje bij kan zijn.

Jacques Neyrinck overleed twee maanden geleden na een slepende ziekte. Hij was onder meer een sleutelfiguur binnen het feestcomité van de Ezelsfeesten, de Orde van de Ezel, het Leieslagcomité en de Kuurnse damesvolleybalclub. Het grote publiek kent Jacques echter als het podiumbeest, de showman van de Ezelsfeesten, de 'Jack' van 'Jack en de Tramstations', een groepje jongeren - en Jacques - die traditiegetrouw op maandagavond de feesttent op haar kop zet met ambiancecovers.

Blijven feesten

Vorig jaar liet Jacques zijn chemobehandeling even stop zetten, omdat hij absoluut op de planken wilde staan met de Tramstations. Hij zei toen al dat hij er dit jaar, wanneer 30 jaar Jack and The Tramstations gevierd zou worden, ook nog heel graag bij zou zijn, maar het is dus niet meer mogen zijn.

"Hij heeft ons zelf nog verschillende keren op het hart gedrukt dat zijn overlijden het feestgejoel op de Ezelsfeesten niet in de weg mocht staan", zegt Jean-Claude Lagappe, voorzitter van het feestcomité. "We hebben hem dat ook beloofd. En ook al hebben we het met momenten knap lastig gehad, we hebben ons woord gehouden. We kunnen terugblikken op een geslaagd kermisweekend."

De feestelijke kermisreceptie gisteren werd een eerbetoon aan Jacques. Nesten maakte op vraag van burgemeester Benoit een schilderij van Jacques, voor zijn echtgenote en drie kinderen. Vanavond wordt het opgehangen op het optreden van Jack and The Tramstations, zodat hij er toch nog een beetje bij is.

Tranen in de ogen

Jacques zong elk jaar met de Ezelsfeesten een liedje over een 'ezelke', dat hij destijds op school hads geleerd, voor al wie het wilde horen. 'Ik heb vannacht van jou gedroomd oh ezelke' wordt het volkslied van 'Ezelgem', de naam die Kuurne elk jaar zal krijgen de weken rond de Ezelsfeesten. Alle kinderen zullen het lied ook aanleren op hun school. Op de receptie werd een montage getoond met fragmenten van Jacques die het liedje zingt. Hij kreeg daarna een luid applaus en een staande ovatie van het aanwezige publiek. Heel veel aanwezigen kregen tranen in de ogen, en er werden heel wat zakdoeken boven gehaald.

De familie van Jacques was erg geëmotioneerd door het eerbetoon dat Jacques te beurt viel. "Heel mooi", zegt dochter Tine. "We zijn blij dat de mensen onze pa niet vergeten zijn. Het was dan ook een bijzonder mens, ik denk niet dat ze hem ooit zullen vergeten."

Nesten maakte een schilderij vanJacques Neyrinck. De overhandiging aan Jacques' familie werd een emotioneel moment op de Ezelsfeesten.
Henk Deleu Nesten maakte een schilderij vanJacques Neyrinck. De overhandiging aan Jacques' familie werd een emotioneel moment op de Ezelsfeesten.