Vlaams minister Diependaele voorziet 56.634 euro voor restauratie Kortessemse vakwerkhoeve

56.634 euro voor de restauratie van een vakwerkhoeve in Kortessem.
Karolien Coenen 56.634 euro voor de restauratie van een vakwerkhoeve in Kortessem.
Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 56.634 euro toe voor de restauratie van een vakwerkhoeve in Kortessem. “Dankzij de restauratie van deze hoeve zal het beschermde dorpszicht van de Luimertingenmolen en omgeving weer schitteren. Ook de twee nabijgelegen hoeves werden recent opgeknapt zodat ze samen een mooi geheel vormen”, zegt minister Diependaele.

De vakwerkhoeve in Kortessem ligt in een beschermd dorpsgezicht. De eigenaars zorgen ervoor dat de woning opnieuw bewoonbaar wordt. Na de restauratie zullen ze er zelf gaan wonen. Omdat de hoeve in een beschermd dorpsgezicht ligt waarvoor een beheersplan is goedgekeurd, kunnen de eigenaars een erfgoedpremie aanvragen voor de werken opgenomen in dat beheersplan. “Deze vakwerkhoeve werd samen met de watermolen Luimertingenmolen en de omgeving in 2008 beschermd als monument omwille van de historische, de architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde. De vakwerkelementen van de hoeve zijn getuige van een oud agrarisch landschap dat gekenmerkt wordt door de vele vakwerkhoeven”, verduidelijkt minister Diependaele.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.